Folkpartiet förstör skolan

Jag är inte helt emot friskolor, men det system som finns för ersättningar utarmar och raserar den allmänna skolan. Jag vill att skolan i Sverige ska ge barnen samma förutsättningar oavsett var man bor. Ersättningssystemet till friskolor är dock ett problem och att det inte är tydligt vilka grunder det ska bygga på. Vi får en kostnadsexplosion på lokaler, skolhälsovård och en gallring av barn.

Enligt mitt sätt att se det vore det bättre om man kunnat göra en upphandling om skolans innehåll och inriktningar än att samhället bara ska betala (till den utförare som gäller). Det är endast inom skolan som det är så knepigt. Mona måste verkligen ställa Miljöpartiet mot väggen och fråga dem om de vill ha en skola för alla vilket inte nuvarande system med friskolor ger. Ge dig inte Mona.

* Demokratiutmaning
Det finns ett hot mot demokratin som utgörs av svårigheterna att rekrytera folk, både till fritidspolitiker och till andra ledande befattningar som kommunalråd. En del i svårigheten är de ersättningsnivåer som finns. Ledande politiker som t.ex. kommunalråd har en arbetsuppgift som omfattar långt mer än en heltid då det är många åtaganden som följer med detta.

Många småkommuner har det svårare då de ofta har alldeles för låga nivåer. Jag tror också det är få personer som vill gå ner i ersättning utifrån det jobb man har och i och med det rampljus som man dessutom hamnar i. Chefsnivåerna i de flesta av landets kommuner ligger betydligt högre än den person som är ytterst ansvarig för allt.

Det är också vanligt att fritidspolitikernas arvoden är ganska låga och det händer att de inte ens ger ersättning för förlorad arbetsinkomst och ännu mindre något för allt det förberedelsearbete som behöver göras. Sammanträdena ligger ofta utanför ordinarie arbetstid vilket gör att uppdraget blir svårt att genomföra på ett riktigt bra sätt.

När det gäller rekryteringen till olika uppdrag finns det en överrepresentation från offentligt anställda i alla partier, vilket visar på att det finns ett fel i systemet. Det kan dessutom vara svårare, tyvärr, att ta ledigt i ett privat företag oavsett vilket jobb man har, från företagsägare, chefer och anställd personal.

Över partigränserna måste man våga ta tag i rekryteringsfrågan till förtroendeuppdragen och lösa de problem som finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.