Vett och etikett

Den gångna veckan har debatten präglats av lönehöjningar och bonusar, främst i SEB banken men även i AMF. SEB bankens styrelse backade när folkstormen blev för övermäktig. Det som hänt har självklart skadat banken och vi får väl se hur många som byter bank efter detta.

Det som hänt skadar också tilltron till hela banksystemet vilket är illa. Det är ju i bank- och finansvärlden som man spelat bort många hundra miljarder kronor. Det måste komma till en hårdare reglering av hela banksystemet i hela världen.

Dessutom har lönebildningen för folk i företagsledande ställning varit långt mycket högre än bland anställda i övrigt. De högavlönade har också fått mera pengar att röra sig med i och med de skattesänkningar som regeringen har gjort där de som har det bäst fått mest. Det finns koder i bolagsvärlden men vad som saknas är sunt förnuft och vett och etikett. Skärpning.

* Flerpartisystem – ett förlegat system?

Idag har vi flerpartisystem med spärrar för att komma in i valda församlingar. Det är kanske ett system som tjänat ut sin tid. Vi har idag två helt fastlåsta politiska block, högeralliansen och det röd gröna, som inte ser ut att kunna prata med varandra. Det kan jag i och för sig förstå då kompromisserna måste göras före man pratar med någon annan om politikens innehåll.

Men det som nu sker med de blocklösningar som finns gör att partierna till viss del utraderas och som grädde på moset går det inte att få till stånd politiska beslut som gynnar kommunernas möjlighet att få en fungerande välfärdspolitik. Därtill är högerregeringen en regering som gynnar de som har det bäst i samhället mest.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.