Regeringen som missar allt

I går skrev jag om KI:s bedömningar om framtiden. Några timmar senare kom finansministern med ännu dystrare prognoser och säger att det blir 12 % massarbetslöshet 2011 och att BNP faller med 4,2 % mera än vad konjunkturinstitutet bedömde.

När regeringen lade sin höstbudget var det glädjande prognoser och det skulle finnas gott om pengar för kommunerna. I Umeå tappar vi uppemot 250 miljoner, dvs. mer än en krona i skatt. I januari sa regeringen att i år skulle BNP öka med 0,8 %, plus 1,5 nästa år och 3,5 år 2011.

Hela tiden blir prognoserna sämre och sämre och det blir värre och värre för kommunerna vilket är en självklarhet när regeringen ingenting gör för att stimulera ekonomin och inte minst i kommunerna.

De neddragningar som kommer att ske i Sveriges kommuner och landsting beror inte på kommunpolitikerna, oavsett partifärg i kommunledningen, utan det beror på Anders Borg, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund.

Hade man inte sänkt skatterna så mycket så har man nu haft mera pengar till att stimulera när konjunkturen går ner. Nu finns det inga pengar till kommuner och landsting och inte heller till utbildning för de som är arbetslösa.

I Umeå fanns inte utrymme för skattesänkningar som alliansens företrädare föreslog för knappt ett år sedan. Det kommer också att visa sig när vi inte har pengar att höja ramarna för våra nämnder i nästa budget.

Det märkliga är att media inte jagar regeringen för att landet förfaller. De kampanjar istället mot socialdemokratin som inte minst TV4 och Aftonbladet gör. Såg bland annat Ekdal i går och där ser man kampanjdelen tydligt för vad vet till exempel aftonbladets bitr. Kulturredaktör om vårt parti för att ta ett exempel. Vad vet hon om folkrörelse eller inte? Inte ett dugg. Men jag ska inte ödsla mera krut på detta. Den som tänker lite längre ser kampanjupplägget som ska skymma regeringens totala misslyckande.

* Höga pensioner
Det går heller inte en enda dag utan att det är diskussioner och felaktigheter om pensioner, så även hos Ekdal. Det allmänna pensionssystemet ger bara pension upp till en viss nivå (är inte helt säker på om beräkningen fortfarande ligger på max 7,5 basbelopp).

Men det innebär i alla fall att om alla ska ha en pension runt 75 % av lönen så blir avsättningen till tjänstepensionen ganska hög. Först avsätts för en tjänstepension som motsvarar ett tillägg på den allmänna pensionen som ger runt 10 % i tillägg.

För resten över taket på det allmänna så är det hela pensionen som arbetsgivaren betalar till tjänstepensionssystemet. Ju högre lön desto dyrare. I kommunerna har vi trots allt många som har en lön som är betydligt högre än taket för den allmänna. Tänk om någon i media någon gång kunde ge en korrekt bild av pensionssystemet.

* Littorins skitår
Visst har Littorin rätt när han säger att det blir ett riktigt skitår. Problemet är att han inte ens för en skitpolitik när det gäller arbetsmarknadspolitiken. Han för ingen politik alls.
Frågan är om det är Littorins skitpolitik som har gett skitregler så att t.ex. en arbetslös metallarbetare inte ska få blogga i en tidning, trots att han inte får betalt för det eller om det istället är en snäv tolkning av en a-kassehandläggare.

Noterar också att Littorin tar avstånd från konjunkturinstitutets förslag om mera satsningar och han nöjer sig med att höja skatten för de som blir arbetslösa.

* Homoäktenskap
I går tog riksdagen ett beslut om könsneutrala äktenskap. Kunde läsa via nätet att många ledamöter oavsett partifärg kände det som ett historiskt beslut. Och visst var det historiskt och kanske är Sverige först i världen med detta, men varför har det blivit så märkvärdigt om man utgår från att alla människor är lika mycket värda?

En kommentar

  1. Andreas Johansson

    Nej, Sverige är långt ifrån först med äktenskap för homosexuella. Det finns flera länder i Europa och dessutom i flera deltstater i USA. Vi är snarare pinsamt långt efter. Detta efter 12 år S-styre då man varit oförmögen att fatta ett sådant beslut. Det är klart att det är stort. S hade kunnat genomföra detta för 12 år sedan. Då hade vi varit först! Varför gjorde ni inte det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.