Centerns LAS flyttar jobb ut ur landet

Centerns angrepp på lagen om anställningsskydd fortsätter vilket gör att jobb flyttas ut. Nu vill man undanta 20 % av de anställda från turordningen i företag upp till 50 anställda.

Vi vet redan idag att det i flera länder (ta Belgien som exempel) är dyrare och besvärligare att göra sig av med folk. Det gör att t.ex. Volvo säger upp folk i Sverige medan de i Belgien har ett annat system som gör att folk är kvar i företaget. När man då börjar sälja fler bilar monteras de i Belgien där folk är anställda medan inga uppsagda tas tillbaka i Umeå och Sverige.

Visserligen är Volvo ett större företag (än 50 anställda) men är det svårare att säga upp folk – ja, då blir jobben kvar där och det innebär att varje uppluckring av LAS flyttar jobb ut ur landet. Det är inte Las som är orsaken till att jobb försvinner, det tror snart bara centern.

* Media och sanningen
Igår när jag åkte hem från ett möte i Hörnefors hörde jag på nyheterna i radion att börsen bara har gått upp med 0,4 % och ordet "bara" måste betyda lite.

Men hur tänker en person som skriver ett sådant telegram? Är börsen öppen 250 dagar i ett år och ökningen är 0,4 % dessa dagar fördubblas ju börsvärdet på det året. Ingen räknekunnig ska försöka inbilla mig att värdet på börsen kan fördubblas på ett år. Det är vilseledande nyheter, inget annat.

Kanske har finansvalparna, de fria marknadsliberalerna, nu sänkt börsen så att bankdirektörer och andra kan börja plocka ut bonusar igen redan efter några månader sedan de havererat det finansiella systemet.

En kommentar

  1. Daniel Öhgren (c)

    Ditt resonnemang om att förändringar i arbetsrätten gör att vi förlorar arbetstillfällen håller inte. Att göra det dyrare och besvärligare att göra sig av med folk kan förvissa på kort sikt ”rädda” kvar jobb. Det stämmer.

    Saken är dock den att näringslivet är föränderligt och över tid minskar vissa branscher, medan andra ökar. Är det då krångligt och dyrt att göra sig av med folk så kommer företag i nya branscher att tveka att anställa, medan vi låser in folk i branscher som är på nedgång.

    På sikt leder det till att vi motverkar nödvändiga strukturförändringar och därmed får ett näringsliv som får svårt att hävda sig på den allt mer globala marknaden.

    Att göra det dyrare och besvärligare att göra sig av med folk kan därmed verka kortsiktigt positivt, men är långsiktigt förödande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.