Centern blåare än moderaterna

Centern blåare än moderaterna.

Centerpartiet har förändrat sin politik total sedan Maud Olofsson blev partiledare och en del kallar det Stureplanscentern. Personer som Börje Hörnlund med flera med fötterna långt in i den centerpartistiska myllan är mycket besviken över den kovändningen. De menar att centern har starka rötter och band i bonderörelsen, en stark förankring i landsbygden och de små kommunernas problem och vill ha en regionalpolitik där hela Sverige ska leva. De ser och känner att allt detta är som bortblåst.

Nyss har man haft stämma och tagit beslut om riktlinjer i politiken och alla besluten har en entydig riktning om en kraftig högervridning och att man nu ligger längre ut på höger och vänsterskalan än moderaterna. Det framkom även i ungdomsförbundets ställningstagande att tillåta sexhandel och även skapa en marknad för denna, marknadsliberalism kallar jag även det.

Deras syn på arbetsrätt, LAS, EMU, kärnkraft är ytterligare steg åt höger och att de blivit blåare än moderaterna. Till och med deras egen ledarskribent Fredrik jarl i Hudiksvalls tidning säger till TV4 nyheterna att han skulle placera centern till höger om moderaterna. Moderaterna som till och med har mage att säga det nya arbetarpartiet.

Jag lägger mig inte i vilken politik centern vill föra men svängningen syn även i kommunpolitiken och framför allt bland deras yngre kvinnor. Jag skulle vilja veta vad den ideologiska vändningen beror på.
Har det blivit för trångt i mittfållan?
Om så är svaret är beror det på att det att skapats ett utrymme på högerytterplats?

Beror det på att man vill tillhöra kamanjorganisationen Svenskt Näringsliv med sin liberala marknadsekonomi?

Frågorna är många hur ett parti kan svänga så mycket värderingsmässigt.

Jag hade aldrig trott att jag skulle få uppleva att det gamla folkrörelsepartiet centern skulle hamna till höger om högern

7 kommentarer

  1. Johan Kling (C)

    Jag skulle vilja ställa fråga till Holmlund hur ett partis politik ska utformas, är det medlemmarna eller är det socialdemokraterna som skall göra det?

    I centerpartiet har vi en övertygelse att politiken skall komma underifrån, från våra medlemmar. De är de som utformar politiken inte Lennart Holmlund! Vi är stolta att vi har en lång rad unga duktiga kvinnor som tar plats och därmed är med och sätter agendan för partiets politik. Vill Lennart påverka vår politik i C är han välkommen att säga upp sitt medlemskap i sossarna och lösa ett hos oss, men den gamle gråsossen skulle få det jobbigt med starka röster som har en tydlig ideologsik kompass som Heléna Lindahl, Sara Norman, Maria Kristoffersson, Abir Al-Sahlani, Marie Wickberg och inte minst CUFs nya stärnskott Hanna Wagenius, för att bara nämna några.

  2. Anders

    Skärp dig Holmlund. Du borde focusera på att utforma en egen politik och precentera den istället för att gnälla på andra.

  3. TC

    Och socialdemokraterna är ju idag exakt lika röda som kommunisterna eftersom de avser att låta kommunisterna vara med i en eventuell Socialdemokratisk regering efter nästa val.

  4. Västerbottning

    Utformades Mauds beslut att öppna för kärnkraft av Centerns medlemmar?

    Hur kan man vara Centerpartist om man verkligen vill att poliktiken ska komma underifrån? Där är Socialdemokraterna ett stort föredömme med sina rådslagsarbeten.

    Vill man ha en seriös politik, rättvisa och satsningar även på norra Sverige ska man rösta rött.

  5. Patrik L

    Hur kan du skriva att du inte bryr dig om vilken politik centern vill föra? Det är ju det ända du skriver om i princip. Det räcker med en bild på en klöver i något media så startar du din klagomaskin. Jag förstår att (s) enda chans till regering är att försöka splittra alliansen och det genom att hacka på (c) som ligger närmast er egen politik och det är där väljarna eventuellt skulle kunna vinnas. Sann (s) politik. Gnäll på andra och inget eget att komma med. Snart bara ett år till val och inget besked från (s) och dess svans (mp/v). Självinsikten är noll. Precis som vanligt.

    Men visst skulle mycket bli bättre med (s). Högre inkomstskatter, högre arbetsgivaravgifter, fastighetsskatt, förmögenhetsskatt. Vad är det mer ni lockar väljare med? Snälla Lennart, Mona kan inte berätta hur ni tänkt det, kan du det?

  6. (c) har hittat hem

    Centerpartiet har gått TILLBAKA till sina rötter. Redan under den första ståndsriksdagen stod bondeståndet som representanten för det svenska landsbygdsfolket med devisen ”rättvisa och billighet” rättvisa för alla och billighet såsom ekonomisk effektivitet och låga skatter.

    Redan då, innan bondeförbundets bildande slogs centerpartiet för näringsfrihet, frihandel, låga skatter, yttrandefrihet, demokrati och utbildning.

    Den självägande bonden har alltid hållit äganderätten högt och haft ett stort socialt patos. Det liberala synsättet på familjebildning och familjepolitik kom redan under 1800-talets första hälft när Anders Danielsson upprördes över att den då nya arvsrättslagen skulle utesluta och därmed också benämna de sk. ”oäktingarna”. Det liberala synsättet finns kvar.

    Bondeförbundets förste partiledare var liberal, så även hans efterträdare. De stora frågorna de arbetade för då var sparsamhet, antibyråkrati och jordnära sakpolitik.

    Gunnar Hedlund varnade vidare på sin tid, i samband med att partiet bytte namn från Bondeförbundet till Centerpartiet, att partiet riskerade dö ut om man INTE anammade förändringar och såg dem som något gott.

    Han bröt ju som också som bekant samarbetet med socialdemokraterna på 50-talet i samband med ATP-frågan och drev en annan linje med argumenten ”principiell rättvise- och frihetssynpunkt” med betoning på personlig frihet.

    Så frågan kvarstår; har Centerpartiet återgått till sin liberala hållning efter vilsna utsvävningar åt det socialistiska hållet eller är den sk. omsvängning som Lennart beklagar sig så bittert över en ny väg?

    Historien talar sitt enkla språk: Centerpartiet har hittat hem och ja, Börje Hörnlund har rätt i endast en sak: Det var bättre förr.

  7. Andreas Johansson

    Du är helt ute och cyklar Holmlund. Jag förstår att du saknar de dagar när Centern gick emot sin värdegrund och sprang Socialdemokratins ärenden i kamp emot fri företagsamhet och individuell frihet. Däremot visar du din okunnighet. Blåare än Moderaterna inom ”LAS, EMU och kärnkraft”. Gällande LAS håller jag med dig, men Centern är fortfarande det mest kärnkraftsskeptiska borgerliga partiet och fattade beslut vid stämman om att vidhålla sitt motstånd mot EMU. Ditt exempel med EMU innebär med andra ord att S är mörkblåare än Moderaterna. Känns inte det lite överdrivet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.