Förbannant trött på högerpolitiken

Så sant så. Nu har det presenterats ytterligare prognoser hur det ser ut för kommunerna i framtiden. Det väntar mycket kraftiga neddragningar i verksamheterna eller höjda skatter.

Regeringen skyller ifrån sig och säger att man tillfört massor med miljarder, vilket är fel då vi inte ens fått intäkterna då statbidragen frysts.

Regeringen har inte ens kompenserat kommunerna för de beslut man i övrigt tagit som ökar de kommunala kostnaderna och då gäller det främst socialbidragen. Skl, s ordförande moderaten Knape är lite klen i sin kritik mot regeringen då han mycket väl vet hur det ser ut.

Nu säger regeringen och även en del lokala moderater att nu får kommuner och landsting höja skatten.

Det är inte kommuner och landsting som ska höja skatten utan det är staten som sedan ska fördela ut det till kommunerna och se till att det fördelas ut enligt ett riktigt inkomst och kostnadsutjämningssystem så att alla få förutsättningar att ge invånarna en likvärdig service till lika stor skatt. Sker inte det kommer en del kommuner aldrig att klara sig.

En höjning av kommunalskatten slår hårdast mot de som har det sämst som står utanför arbetsmarknaden som pensionärer, ungdomar, sjuka och arbetslösa. Den politik som högerregeringen för har redan haft tillräckligt med omfördelning till de som redan har.
Skatteintäkterna kommer nog att minska ännu mera då flera fack gått med på sänkning av lönerna vilket ger lägre intäkter men också på längre sikt lägre pensioner och lägre inkomster ger sämre välfärd om inte även de kommunanställda sänker sina löner.

Det enkla svaret är att det förs en politik som i grunden förändrar den Svenska välfärden och jag är besviken på att det är så tyst och just systemförändringen inte genomskådas till exempel av media

4 kommentarer

  1. Mikael S

    Din medicin lär väl vara att staten ska ta ännu större lån som vi, våra barn och barnbarn får lida av i framtiden.

    Det är inte bara kommunerna som har problem ekonomiskt. Även staten får mindre skatteintäkter. Det innebär att de har mindre pengar att fördela, så enkelt är det.

    Lite lustigt att du inte är för skattehöjningar helt plötsligt. Du ondgör dig över skattesänkningarna som gör så att de som tjänar minst får mer pengar över i plånboken. Nu tycker du helt plötsligt att man inte ska höja skatten. Hur vill du som sann Socialdemokrat ha det egentligen?

    Att nuvarande regering ej kompenserar för allt de lägger på kommunerna är rent ut sagt ett skit uttalande. Sossarna har genom tiderna fört över massor på kommunerna, som i sin tur inte fått en krona i kompensation, detta vet du mycket väl så mitt tips till dig är att inte kasta sten i ett glashus.

  2. BIM

    Vår nuvarande alliansregering kallar du högerregering och påstår att den tar från någon och ger till någon annan.

    Sossarna har i alla tider gjort på detta sätt. Man har tagit från fackligt anslutna lågavlönade arbetare och gett massor med miljoner till pamparna inom sossefacken.

    Snacka om att var trött !

  3. Med förhoppning om bättre kunskaper

    Jag blir uppriktigt förvånad över de kommentarer jag läser. De sjuka, arbetslösa och pensionärer har inte fått någon skattsänkning nu när borgarna lånar pengar för att sänka skatten för de rikaste i samhället. Budgetunderskottet är nu galopperande med Moderaternas klasspolitik.

    Är man lågavlönad får min inte del av Rainfeldts vallöfte om sänkt skatt med 1.000 kronor.

    De som har fått en ordentlig skattesänkning är högavlönade storstadsbor med dyra villor.

    Gör gärna en jämförelse och ta reda på fakta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.