När kassan är tom

Ekonomin är ett stort problem, egentligen över hela världen, och världens befolkning har levt över sina tillgångar. Stater och kommuner och inte minst banker har använt pengar som inte finns eller tjänats ihop. Vi har glömt att allt ska betalas och i det offentliga betalar man med skatt. Sänks skatterna eller inte tas ut i tillräcklig omfattning drabbar det välfärden. Och när staten har sänkt skatterna i vårt land blir det brist på pengar.

Lettland måste skära ner sina utgifter med 40 % innebärande att hälften av sjukhusen stängs, att 100 skolor stängs och 5000 lärare blir utan jobb. Dessutom sänks lärarlönerna och lönerna för sjuksköterskor sänks ytterligare.

Det är klart det blir missnöje och besvikelse då man efter kommunisttiden såg ljusare på framtiden och kanske undvek att se risker, trots att man helt säkert fått det betydligt bättre. Vi sitter runt om i svenska kommuner och landsting och håller på med budget och upplever krisen, men jag är ändå övertygad om att vi lever i ett himmelrike när det gäller välfärd även efter neddragningarna om vi skulle jämföra oss med Lettland.

Det är fördelningen av pengar och bördor som bekymrar mig. Nu har vi noll inflation vilket gör att de som har jobb och fått löneförhöjningar får det bra och dessutom har skatterna i vårt land sänkts för de som har jobb. Däremot ökar klyftorna eftersom pensionärerna får lägre lön och för sjuka och arbetslösa blir det sämre, liksom för ungdomarna som inte kommer ut på arbetsmarknaden alls. Rekordhög ungdomsarbetslöshet är vad vi har.

Besparingarna drabbar sjukvården, social verksamhet i kommunerna, skolan och förskolan för att det är där kostnaderna finns. I kommunerna är det en bra bit över 80 % av kostnaderna som går till socialtjänst och skolan. All fritid och kultur måste bort om det övriga ska vara ograverat samtidigt som det är där som en hel del av det förbyggande arbetet finns.

Staten å sin sida ger till exempel skolinspektionen mera pengar för att de ska kunna kolla kommunerna mer och ev. bötfälla dem. Däremot ger man inte kommunerna mera pengar för att kunna bedriva verksamhet.

Regeringen för en systemskiftespolitik inom alla områden som gör att de som har det bättre får ännu bättre möjligheter att välja och på sikt kanske köpa sig en bättre skola och vård genom privata försäkringar eller avgifter.

2 kommentarer

  1. Sture

    Ni är fantastiska Ni socialdemokrater. Alltid skylla på någon annan. De är alltid ”någon annan” som skall fixa eran ekonomi. Går de dåligt för de Sosse-styrda umeå kommun så är det alltid statens fel! De kanske finns en möjlighet att hela problemet INTE sitter bara hos staten!? Sossarna skapade bidrags-Sverige. ”Man har rätt till bidrag” måste vara den vanligaste frasen från en Sosse. Nu gäller de Holmlunds kommun som drabbas å då ska de vara bidrag direkt. Ger förslappade medborgare. Dom som behöver ska få den hjälp som krävs. Vi ska inte ge en massa bidrag där de inte behövs. Den omställningen tar lång tid att genomföra men är ett måste. Sossarna vill inte se detta.

  2. S we can!

    Har du aldrig funderat på varför ekonomi alltid har blivit bättre när Socialdemokraterna har haft makten, samt varför det alltid har blivit ekonomiskt sämre med vår välfärd när borgarna har sänkt skatten för de rikaste i samhället?

    Hade Socialdemokraterna haft några röster till i 2006 års val, hade kommunernas och Landstingens ekonomi varit mycket bättre. Det är väl bra att Lennart som kommunalråd förklarar borgarnas politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.