Klassklyftor i sjukvården

Sjukvården är ojämlik och det går att rädda liv säger Socialstyrelsen. Mest skrämmande är att dödstalen är tre gånger så höga för lågutbildade än för högutbildade i områden som sjukvården kan behandla. Kanske beror det på jobbet och att det fokuseras alltför mycket på behandling istället för på förebyggande insatser. Just förbyggande insatser som kultur och fritid tycker inte regeringen är kärnverksamhet vilket vi motsätter oss.

Jag hoppas bara att när människor kommer till sjukhuset att det är behovet och inte människors sociala status som styr, men man kan aldrig vara säker med så stora skillnader. Dessutom ger den förda politiken människor som tjänar bra eller mycket bra större möjligheter till ett bra förebyggande liv inte minst när det gäller kost och motion.

* Lokalt partistöd ska användas lokalt
Riksdagen har fattat beslut om att stoppa missbruket av det lokala partistödet. Det finns partier som skickar det till sin centrala organisation. Regeringen gör inget åt detta och säger att det har låg prioritet. Det kan bara tolkas som om att regeringspartierna skickar pengar centralt. Visa korten nu.

Flera av regeringspartierna har kritiserat när LO stöttat det socialdemokratiska partiet. Nu har den delen tystnat och vi vet varför. Regeringspartierna har långt mycket större stöd, inte minst från företag, än vad LO har gett SAP. Upp med korten på bordet och fram med stödet i företagens årsredovisningar.

2 kommentarer

  1. Leif A

    De är ett känt faktum att människor med högre utbildning har lägre dödlighet av den enkla anledningen att den högre utbildningen visar på en högre ambition (grovt generaliserat naturligtvis). Denna högre ambition/utbildning visar sig öka medvetenheten om fysisk hälsa också. Människor med högre utbildning är generellt mer mån om sin hälsa än de med lägre utbildningsnivå. Det slår även igenom på deras barn. Detta påverkar naturligtvis dödligheten i positiv mening. De är inte dyrare att äta bra mat och röra på sig än å låta bli. Medvetenheten är helt enkelt mindre. Rökning är tex vanligare för lågutbildade. Knappast ett billigt ”nöje”.
    Jag tror inte att vården är sämre för de ”mindre” bemedlade generellt.

  2. Dennis Larsson

    När borgarna med våra skattemedel privatiserar sjukvården, blir det de rika som får möjlighet att köpa en fungerande sjukvård.

    Vårdval Stockholm är ytterligare ett exempel, på hur vår nuvarande regering mest verkar bry sig om de redan rika i våra storstäder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.