Företagsklimatet och Svnskt näringslivs rarnking

Varje gång jag protesterat mot rankingen av företagsklimatet får man tips om hur det går till i andra kommuner. Jag kritiserar således inte kommunen men det jag nu säger om Dorotea och som finns där skulle göra att Umeå rasade på rankingen.

Dorotea har en affärs- och industrihusfastighet som går runt och resten genererar ett underskott på drygt 8 miljoner. Det enda som går med plus är det så kallade posthuset. I Umeå skulle det vara helt uteslutet att kommunen skulle stå för inventarier och utrustning i frisersalonger, som ett exempel. Telefonen skulle gå varm från morgon till kväll om vi skulle ha hyresfritt medan en hyresgäst stänger igen för att vara graviditetsledig, helt omöjligt.

Vi skulle ha haft anmälningar mot oss om vi hyrde ut lokaler för 114 kr/kvm inklusive värme, inventarier och utrustning. Det räcker inte ens till värmen skulle jag tro i Dorotea. Ja, det finns ytterligare saker som domkrafter i verkstäder. När det gäller fastigheterna så har jag sett den sammanställning som finns och de övriga uppgifterna har jag fått från en Doroteaföretagare som känner till dessa saker väl. Och jag tror på personen i fråga. Det är inte heller första gången han varit kritisk mot denna ranking som Svenskt Näringsliv har. Jag tror han själv är med där men att han inte svarar.

När jag får den här typen av rapporter så tar jag mig friheten att tycka att undersökningen inte speglar för det första den ideologi som Svenskt Näringsliv står för och som de tycker kommunen ska syssla med.

Vi har blivit uppvaktade av Svenskt Näringsliv när det gäller Folkets hus som trots allt ändå är en fristående ekonomisk förening och skulle vi inte ge driftsbidrag till Folkets hus så är jag säker på att alla dessa konferensgäster skulle åka till någon annan plats.

Jag vet även hur det ser ut med fiken i Dorotea. Det här systemet i Dorotea har funnits även under S-styre så jag lägger inga värderingar på om politiken gjort rätt eller fel men frågan är om det stimulerat fram rätt företagare i Dorotea. Jag förstår inte hur detta kan ge höga poäng på rankingen och är förundrad över att inte media reagerat på detta. Skulle vi ha gjort detta i Umeå har högeralliansen gapat och skrikit dag som natt.

* Det finns hopp
I går var jag lite tveksam om media bara speglar det som är svart och inte positiva saker. Jag visste att Balticgruppen gått in med 25 miljoner i en nyemission i bioteknikföretaget Betagenonen som utvecklar nya läkemedel, främst inom diabetes och andra livsstilssjukdommar.

Nu kom det ändå i dagens VK och då känns det lite bättre att även positiva saker får plats i VK. Det här är viktigt och Umeå är bra mycket bättre inom Biotekniken än vad en del tycks tro och det visar även på Universitetets styrka.

2 kommentarer

  1. JonasB

    .. uppenbarligen med Lennart. Svenskt näringliv har ingen grund för sin ranking, men Lennart vet att dom jävlas med honom och att de heller inte har någon grund för detta. Så kan det bli när man är utrustad med ”bondförnuft” och därvid vet bäst.

  2. Christer B

    Skall Umeå jämföras med Dorotea?

    Umeå bör väl jämföras med städer av liknande storlek för att det ska vara relevant överhuvudtaget.

    Sluta gnäll om Dorotea och gör något för Umeå istället!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.