Vindkraft ger behov av annan elkraft

Just nu förs diskussioner om en ganska stor utbyggnad av vattenkraften, inte minst här i Norrland, och det är väl bra. Däremot om vi bygger ut vindkraften och den tar en större andel av produktionen så behövs det också en lika stor utbyggnad av annan kraft. Och varför det? Svaret är ganska enkelt. El från vindkraft får man bara när det blåser och tyvärr gör det inte det alla dagar på året. Minst blåser det när energibehovet är som störst, nämligen på vintern och när det är kallt.

Det är inte möjligt att hålla på och stänga fabriker eller annan verksamhet när det blir brist på ström. Då behövs energi som snabbt kan produceras. Den vanligaste produktionsmetoden som gör att ny el kan produceras snabbt är vattenkraften (som är vad man brukar kalla balanskraft). Kraftiga utbyggnader av vindkraft behöver ännu mer balanskraft, annars fungerar inte energisystemet. Kärnkraft, som jag i och för sig inte är avogt inställd till, är inte det energislag som snabbt kan sättas in när vindkraftsproduktionen är låg.

Det behövs en diskussion om hur man tänkt sig producera balanskraften och vilka produktionsmetoder som står till buds. Vi får inte låta oss luras in i ett energisystem där vi inte har en jämn energiförsörjning över årets alla dagar. Den elintensiva industrin skulle i så fall tvingas stänga av produktionen eller att olika typer av ransoneringar behöver införas.

* Befria travet från TV4
Som jag skrev igår var jag på Solvalla i helgen och såg Elitloppet och där jag tycker att rätt ekipage vann. Men sen så tycker jag också att Åke Svanstedt gör helt rätt då han nekar att ställa upp för TV4. Jag har tidigare kritiserat TV4:s sätt att arbeta eller rättare sagt deras oseriösa sätt. Svanstedt och det åtal han har hamnat i är inte orsaken till mina reaktioner. De har betett sig märkligt mot Svanstedt i flera år.

Men man kan ju fundera på varför travet ska behöva gå via TV4. Det kan ju bli precis som vilken betalkanal som helst då det redan idag går att köpa livesändningarna i datorn. Travet bör befrias från TV4 genom att man kan köpa travet som betalkanal.

4 kommentarer

  1. Patrik LArsson

    Nu får det vara nog med DUMHETER!
    Norrland exploateras hårt nog när det gäller miljöriktig el, skogaverkning och järnmalm mm utvinning.

    Vindkraft satsningar i jätte format på orter som redan producerar massor med el MER än de någonsin kommer att använda?????

    Sen skall den transporteras till ”södern” i en redan överfull kabel, till priset av enorma överförings förluster???

    För böveln!? vi måste vara mer smarta än så, ja även ni fat and happy politiker måste inse det DUMMA med project som detta?

    NOG NU, det enda rätta är att tänka länsvis, och att alla skall vara självförsörjande.

    Entreprenör/småföretagare som börjar bli förbannat less på fat and happy folket som inget gör, men däremot av slöhet förstör.

    Bygg ut Stockholm ström så får vi lyssna på raktionerna, där behövs elen och ingen natur förstörs.

    Sverige har en enda stabil förmögenhet
    som står sig mot alla andra länder i
    europa = NATUREN I NORRLAND UNIK

  2. Stefan Olofsson

    Rubriken är lite missledande. Vindkraft skapar i egentlig mening inte något energibehov eftersom nettoenergivinsten är positiv. Huruvida vindkraft i sig skulle vara tillräckligt eller inte beror på två faktorer: i vilken omfattning utbyggnaden sker och hur väl man lyckas lösa problemet med lagring. Tills lagringsproblemet är löst är dock inte vindkraft ett alternativ som ENSKILD energiresurs utan måste kompletteras.

    Kärnkraft, däremot, är en återvändsgränd. Uranet räcker bara en begränsad tidsperiod.

  3. Tommy Streling

    Lennart Holmlund!

    ”Just nu förs diskussioner om en ganska stor utbyggnad av vattenkraften”.
    Ursäkta, diskuteras verkligen detta eller menar du Svensk Energis monolog i lobbyartikel i VF
    (länk: http://www.folkbladet.nu/?p=147510).
    Uppenbart är att det finns de som vill påskina att en offentligt diskussion förs. Snarare agendasättning från kulisserna, skull jag vilja påstå.

    Idag råder faktiskt överkapacitet av elenergi och vårt produktionsnetto ökar. En utbyggnad i vindkraften om 30 TWh, i kombination med energieffektivisering, leder till en ännu större elenergiproduktionskapacitet (tillika överskott). Balanskraft/reglerkraft minskar inte, mindre utbyggnad (Abelvattnet, Stornorrfors m.m.) och uppgraderingar av befintliga kraftverk ökar t.o.m. vattenkraften (därtill reglerkraften), det finns till och med utrymme för omprövningar av vattendomar och därmed praktiska möjligheter att uppfylla många delmål i Vattendirektivet – för att möjliggöra en förbättring av våra redan hårt utsatta vattenmiljöer, vars skador är följden av vattenkraftens sjöregleringsregimer, vilka förvärrats genom avregleringen av elmarknaden med korttidsreglering och hastiga/stora tappningsändringar. Teknikutecklingen används inte till att moderera utan vinstmaximera. En ständigt pågående miljöförstöring som har ett sekel bakom sig, genom industrialiseringen av älvarna.
    Vad vattenregleringsföretagen säger i frågan torde du vara väl bekant med, i och med Umeå kommuns delägande i Stornorrforsen.

    Enligt Svenska Kraftnät räcker reglerkraften till för en vindkraftutbyggnad om 30 TWh. Många sakkunniga påpekar att en internationell elmarknad även kan tillfredställa reglerbehoven mycket enkelt. Men vår egen nationella kapacitet anses ändå räcka till. Det gäller bara att se till att stamnätet förstärks i den mån det behövs. Det kan GD Mikael Odenberg tillse omedelbart, att utreda behoven av och initiera processen till, istället för att sitta på samma bänk som Svensk Energi och ropa hejaramsor i takt till reklamfilmernas propaganda rullar på televisionen. För det är propaganda, utan förankring i fakta. Ring gärna GD Tomas Kåberger på Energimyndigheten för att få en förklaring varför man släppte en rent ovetenskaplig rapport ER2008:24, vilken använts i tid och otid som argument för en fortsatt vattenkraftutbyggnad (?Glädjande rapport?, skrev Svensk Energi i ett pressmeddende). Denna rapport och Svensk Energis partsinlaga om ett 5%igt produktionsbortfall till följd av omprövningar – är ren skrämselpropagande (din partikamrat KG Abramsson lade en riksdagsmotion, vilken ställde frågan om omprövningar verkligen var något ”vi” har råd med. Motionen var närmast en plankning av ett pressmeddelande från Svensk Energi, bara det en skandal i sig).

    Samma utspel skedde alltså 2009-06-01 i Västerbottens Folkblad från Svensk Energi som partiskt och utan grund lobbar för att utbyggnad (och skydd) av vattenkraften. Att detta nu sker på bred front och i flera medier är inte förvånande, när nu slutbetänkandet för Miljöprocessutredningnen SOU 2009:42 är ute på remiss. Att branschorganisationen Svensk Energi ska använda vindkraften som skäl för att bygga ut vattenkraften (därtill ha mage att nämna de skyddade nationalälvarna), måste ses som djupt graverande. Det finns inte ens exportkapacitet i framtiden för att kanalisera ett alltför stort produktionsöverskott. Men, det blir ju rentav möjligheter att reglera vattenkraften mindre. Därmed förlorar kraftproducenterna vinster. DET är vad mycket handlar om. Man vill maximera produktionskapaciteten för att ”miljövänlig” el kommer bli otroligt lukrativ när väl utsläppsrätterna på koldioxid börjar kosta på allvar. Det är en avsevärd exporten till Europa man vill säkra. Man vill därför till varje pris få bort omprövningsmöjligheterna och helst ”fridlysa” de stora exploaterade älvarna från inskränkningar i energiproduktionen.

    Ska vi i ljuset av detta verkligen offra mer av våra redan hårt utsatta sjöar, vattendrag och älvar för enskilda vinstintressen? Ska vi offra än mer när Vattenfall fortsätter köpa koncerner (Nuon) som till 95% använder fossila källor? Vattenfall som fortsätter bygga nya kolkraftverk på kontinenten? Att lilla Sverige ska kunna leverera ett fång miljövänlig el till Europa är inget argument, det är inte en långsiktig lösning på det globala miljöproblemen, det är en dålig ursäkt för att hålla kraftbolagen under armarna. Svensk energipolitik stinker, dvs regeringens politik stinker, så länge som man inte ändrar ägardirektiven gentemot Vattenfall. Att bygga ut vattenkraften, i samma ögonblick Vattendirektivet skall verkställas är dock ingen målkonflikt. Men det är vad flera partsintressan försöker uppmåla – att nationella och globala miljöintressen måste ställas före lokala och regionala miljöintressen. Men det finns ingen målkonflikt, det är en konflikt mellan vinstmaximerande företegsintressen och lokala/regionala/nationella miljöintressen. Det konflikten tycker jag du Lennart Holmlund ska fundera en gång till över, när du sett en reklamfilm på teve eller läst en ”debattartikel” från Svensk Energi.

    Det är känt att Socialdemokratin historiskt satt likhetstecken mellan arbetstillfällen och kraftverksutbyggnad. Det har inte löst några strukturella problem för Norrlands inland, snarare tvärtom, det har påskyndat utflyttningen. Men när Socialdemokraterna häromsistens aviserade att det kommunala vetot borde åsidosättas för att en storskalig vindkraftutbyggnad skall kunna genomföras, då var det ett eko från igår. Men inget eko av en vår, utan av en höst. Är det den hösten du bär inom dig och förespråkar, Lennart Holmlund?
    Frågan är fullt rimlig, då det låter som om inte vattenkraften är utbyggd till bristningsgränsen, därtill kommer kunna utnyttjas i framtiden precis som idag. Det är vattenmagasinen vi inte tar av, när vindkraften kan utnyttjas. Därför ter sig ditt blogginlägg som helt obgripligt. Menar du att befintlig vattenkraft inte kommer användas i framtiden? Vad är grunden för dina ”farhågor” om energibrist och ransonering? Det finns inte ett tecken på detta inom överskådlig framtid. Understruket av energipropositionen ”En sammanhållen klimat- och energipolitik – Energi
    2008/09:163″.
    Undertecknad kan inte annat än se ditt blogginlägg som ännu ett bevis på skrämselpropaganda. Vilka skäl du har, tänker inte jag drista mig till att gissa. Men att hålla sig till sakförhållanden och fakta borde även gälla ett personligt blogginlägg i VK.

    / Tommy Streling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.