Enpartikommuner inte bra. Varsel på Hägglunds

I vårt östra grannland Finland har man infört stimulanser för att kommuner ska slås samman. Det är inte enkelt i finland med så många små kommuner som man har och det har varit svårt inte minst på grund av att landet är tvåspråkigt.

I en del kommuner finns också enbart ett parti nämligen de Svenska Folkpartiet som har samtliga mandat i deras kommunfullmäktige. Korsnäs som ligger söder om Vasa är en av kommunerna och där pratas då enbart svenska som är huvudspråk.

Den ideologiska sammanhållning handlar nog inte till största delen om vilket samhälle man vill ha utom om språket. Jag har genom åren haft mycket med österbottningarna att göra och jag tycker mig se i stort sett hela det politiska fältet inom partiet.

Ur demokratisk synpunkt kan det inte vara bra att hamna i en situation där det är ett parti som styr och gör då upp politiken i de slutna partimötena. Just språkfrågan är en sak som gör att det är svårt att lyckas med kommunsammanslagningar och jag har föreslagit att de skulle kunna inrätta kommundelsnämnder och låta till exempel svenska vara förvaltningsspråk i de svensktalande kommundelarna.

Finland har dessutom ett rent personvalssystem och där finns även en rädsla att det blir svårt för de svensktalande delarna och som är i de många små kommunerna att få med någon representant i fullmäktige. Det finns också kommuner på den finska sidan där centerpartiet är ensamma, det är främst i de små finsktalande landsbygdskommunerna.

Stort varsel i Ö-vik
Hägglunds eller vad de nu heter egentligen har lagt ett stort varsel då de riskerar att mista en order till det svenska försvaret. Det är dock lite märkligt då den svenska staten satsat miljarder på utveckling av stridsfordonen att man köper av från ett företag i ett annat land. Det är märkligt att inte satsningar på utvecklingsprojekt och köp går hand i hand. Det finska företag som man nu föreslår från statens matriealverk ska få leveransen är ett företag som varit starkt misstänka eller kanske till och med fällda för mutbrott.

Vi måste förvissa om att så inte är fallet när det gäller den här leveransen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.