En fullständigt idiotisk jordbrukspolitik, där pengar anväds fel

Om man är ute och åker lite på landsbygden så ser man ett enormt slöseri med resurser. Det finns på alltför många ställen man kör med traktorer på åkrarna som bara hackar upp det hö eller rättare sagt gräs som vuxit och sedan låter man det bara ligga kvar.

Jag skulle kunna tänka mig att orsaken ’är att man få ut någon form av bidrag från EU, s jordbruksfond som är bundet till arealstorleken. I vilket fall som helst måste detta vara fel, gäller det att hålla landskapet öppet så borde det gå att lagstifta om utan bidrag.

Att ge stöd för att slå ner grödan och låta den ligga kvar är ett slöseri både med pengar och miljömässigt fel där en traktor ska köra och den drivs med fossila bränslen. Ska det finnas ett stöd till jordbrukets å ska det vara till de som aktivt brukar jorden för näringens skull.

Behövs inte marken för jordbruksändamål går det väl att plantera skog på den för skog kommer att vara en bristvara i framtiden inte minst med de stora arealer som bara ska stå och förfalla och ruttna upp utan aktivt skogsbruk.

Det finns väl ingen annan näring som får stöd för att inte göra något. Har inte sett något stöd till verkstadsföretag som inte säljer sina produkter och så är det i många andra branscher.

Det är dags att sluta upp med att ge stöd till markägare bara för att man hackar upp det gräs som växer på ägorna och sedan låter det ligga kvar de pengarna som går till detta finns bättre användningssätt till.

2 kommentarer

  1. Andreas Johansson

    Så sant! EU är bra till mycket, men jordbrukspolitiken är fullständigt katastrofal. Självklart måste vi få bort bidragen från jordbruket. Inte bara är det slöseri, fel och miljövidrigt. Det är direkt livsfarligt för tredje världen!

  2. BorgareBob

    Det var ett elände att bidragen infördes. Man bör sänka dem, att helt ta bort dem är varken realistiskt eller önskvärt med tanke på ”hållbar utveckling” och säkerhet. Man kan i alla fall inte ta bort dem på kort sikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.