Vad är företagsklimat och för vem?

Under förmiddagen har vi i näringslivsutskottet gjort vårt månatliga besök ute på företag. Idag har vi besökt ProPrint ett mycket framgångsrikt företag som väl följer vår devis i Umeå " Vi vinner i Umeå"

Vi har även besökt en typ av företagshotell där flera företag samlats i samma lokaler och gjort det och tagit dessa iniativ själva. Flera av företagen drivs främst av ett intresse för den sak man håller på med snarare än att tjäna stora pengar och driven i formen enskilld firma.

De beskrivningar av vad kommunen kan göra och vad som behövs stämmer inte alls med de signaler som bland annat Företagarna och Svenskt Näringsliv har. De tycker bland anant att lagen om offentlig upphandling hindrar dem att göra jobb åt kommunen till en bättre produkt och till ett billigare pris än vad som sker i upphandlingar där det är svårt att ställa krav på nya ideer.

Ett annat fenomen att många har aldrig träffat sina kunder på annat sätt än via nätet och trots detta får de kunder och en del får till och med betalt för hela arbetet i förväg och marknadsföringen har inte stora utgifter utan sker genmom att många känner till den kunskap företaget besitter.

Jag delar deras uppfattning att det gäller att så tidigt som möjligt börja jobba med entrepenörskap i skolan och att de är beredda att vara en del av läromedlen för att göra detta, men hur får vi skolan att inse att de är ett läromedel och måste få betalt 

En kommentar

  1. TC

    För att kunna ha ett företagsklimat så måste det finnas mer än några enstaka privata företag i stan.
    Examinerade civilingenjörer och naturvetare har inga privata företag alls i Umeå som kan erbjuda relevanta jobb i nivå med deras kunskaper för inga internationella storföretag bedriver forskning o utveckling i Umeå.
    Ett ypperligt exempel på Umeås extremt urusla företagsklimat är det absurda att Umeås politikeradel valt att tvinga den externa handeln att delas upp på tre externa handelsområden istället för att enligt företagens egna önskemål satsa på enbart ett externt handelsområde så att butikerna där kan dra nytta av varandras förmåga att locka kunder till området och även för att underlätta för kunderna o miljön så att de inte behöver fara över hela stan för att handla.
    ProPrint skulle klarat sig lika bra i vilken landsortskommun som helst så Umeå kommun kan inte ta åt sig ära för att ProPrint går bra.
    Umeå kommun är också kända för att alla beslut tar en evighet innan de förverkligas, se bara på äventyrsbadet som ännu inte börjat byggas och som trots årtionden av utredande ändå placerades på det absolut sämsta tänkbara stället på den minimala grusplan mitt i stan där det inte ens finns plats för parkering och det är mycket trafikfarligt för barn o ungdomar att ta cykeln till.
    Umeå kommun har blivit en av landets mest vänskapskorrupta kommuner där Holmlunds vilja i praktiken alltid är lag, och detta visar att det måste införas en maxgräns på 3 mandatperioder, 12 år, för hur länge någon får inneha ett förtroendeuppdrag som politiker för det är när uppdraget blir ett yrke istället för just ett tillfälligt hedersamt förtroendeuppdrag som alla problem med vänskapskorruption uppkommer. Att som Holmlund fnysa åt all kritik som riktas mot stadens företagsklimat är ytterligare ett bevis för hur dåligt företagsklimatet faktiskt är i stan för om klimatet varit bra så hade Holmlund klarat av att uttrycka sig mer diplomatiskt för oavsett vad Holmlund personligen tycker om företagare i allmänhet så är Umeå totalt beroende av att framstå som en kommun med just bra företagsklimat för att ha en chans att kunna locka hit nya företag o företagare till stan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.