Kultur är tillväxtbefrämjande. Regeringens politik är i vissa stycken LO, fientlig

 

Så blev vi Europas kulturhuvudstad och ytterligare ett pris tillföll Umeå. Det här kommer vi självklart att göra något bra av och vi har den fasta övertygelsen om att satsningar på kultur är bra för tillväxtklimatet och delar självklart inte den uppfattning som kommer från Timbro att de statliga kommunpengarna inte ska komma kommuner som satsar på kultur och fritid.
 
Jag har sagt det tidigare och upprepar det ska man ha någon parameter annat än befolkningen så är behovet av statliga bidrag större där man har hög skatt än där man har låg, då den stora delen av kommunens kostnader handlar om vad alliansen kallar välfärdens kärna. Det finns ett system som utjämnar inkomstskillnader och kostnader där Umeå är den kommun i landet som betalar mest till kostnadsutjämningen beroende på den befolkningsstruktur vi har.
 
Kultur och fritid ger bra miljöer skapar tillväxt och är viktig som förbyggande åtgärder för trygghet och välbefinnande i vid mening.
 
LO, fientlig regeringspolitik.
 
Vi kan om vi följer debatten se att i många stycken så för regeringen en fientligare politik gentemot löntagare tillhörande LO-kollektivet än till exempel akademikerförbunden. En sådan åtgärd är de stora skillnader som finns i medlemmarnas avgifter till arbetslöshetskassorna, där avgifterna till exempel i Byggnads, Handels och Metall är fyra gånger högre än i akademikerförbunden.
 
Orsaken är att arbetslösheten är högre i dessa förbund och det beror inte på lönelägen eller andra faktorer utan det beror på att de medlemmar som jobbar där arbetar främst i den konkurrensutsatta industrin, byggindustrin som är starkt konjukturberoende och handel som främst har alldeles för mycket deltidsarbetare.
 
Det är inte medlemmarna i de fackförbunden som är orsaken till den höga arbetslösheten utan orsakerna ligger långt utanför medlemmarnas påverkansmöjligheter.  Regeringens motiv var att medlemmarna skulle ta större ansvar för arbetslösheten och inte kräva för höga löner och det skulle straffa sig genom högre A-kasseavgift.
 
I dag tog jag upp detta med just kostnaderna för arbetslöshetens försäkringen och för många har både a-kasseavgiften och medlemsavgiften blivit så höga att många känt sig tvingade att gå ur både fack och arbetslöshetskassa och därmed långt från tryggheten. Dessutom tog man bort avdragsrätten för avgifterna medan företagen fick behålla sin avdragsrätt
 
Akademiker å sin sida har betydligt tryggare anställningar än vad medlemmar i de berörda förbunden har, har betydligt bättre löneläge och därför kan man ha lägre avgifter i som i detta fall arbetslöshetskassan. Jag är inte alls avundsjuk på tryggheter och lönelägen men ser ju att politiken är LO, fientlig och det förvånar mig inte då LO, förbunden haft och har ett nära samarbete med Socialdemokratin
 

En kommentar

  1. Krister på Volvo

    Du säger att många arbetare inte har råd att vara med i a-kassan. Som industriarbetare har jag precis som du säger fått en högre avgift på ca 100 kr. Regeringen har samtidigt gett mig ca 1300 mer i plånboken genom sänkt skatt. Det känns faktiskt som att jag därmed har råd med a-kassan.

    Men vad kommer ni sossar göra tillsammans med vänstern och miljöpartiet, En sak är säker, jag hade inte haft mer i plånboken om ni vunnit valet 2006. Ni har ju varit emot varje gång alliansen sänkt skatten för oss arbetare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.