World Cup i längdskidåkning passar perfekt i Kulturhuvudstadsåret. 11 sept åtta år sedan

 

Ja det är skönt att bli Europas kulturhuvudstad 2014 och det kommer att bli till stor nytta för Umeå och dess tillväxt. Nu ska innehållet fram.
 
Vårt kulturkoncept innehåller även idrott och här gäller det för alla inom idrotten att passa på att marknadsöra idrotten som en del i den svenska och inte minst den Norrländska kulturen. Ett viktigt sätt är att se till att det blir många arrangemang här
 
Längdåkning på skidor tillhör i hösta grad sedan mycket länge den kultur och upplevelse som förknippas med den sporten.
 
Nu har Svenska skidförbundet och skidklubbarna i Umeå med anrika IFK Umeå en verklig chans att föra ut skidåkningen 2014 som en kulturell upplevelse även för åskådare. World cup i skidåkning när den senast hölls här blev en verklig folkfest och mycket uppskattat bland publik och deltagare
 
Förslag till Svenska skidförbundet är enkelt. World cup i längdskidåkning passar förträffligt som ett arrangemang när Sverige för andra gången fick utse Europas kulturhuvudstad. Jag vet att Umeåklubbarna med IFK i spetsen är beredda att lägga ned tid och kraft för genomförandet. Längdskidåkning är kultur, med brett folkligt stöd. Ta chansen och ordna det här i Umeå för bättre ort att visa upp skidåkning som kultur kan man inte få, vi ska hjälpa till att få hit arrangemanget.
 
11 september
Idag är det 8 år sedan vi fick en ny värld på många sätt efter terrorattacken som skedde i USA där uppemot 3 000 människor, oskyldiga fick sätta livet till. Sedan började kampen mot terrorn runt om i världen på olika sätt, inte minst säkerhet på flygplatser och andra stora platser där människor möts. Tyvärr finns den fortfarande kvar runt om på jordklotet och det gäller att finna metoder så att den går att begränsa så mycket som möjligt.
 
Tyvärr ser det svårt ut att få den utrotad och tyvärr har den gett ett kontrollsamhälle
 

5 kommentarer

  1. Fredrik Westman

    Hej Lennart!

    Du gläder mej. Skidåkning är verkligen en del av vår kultur, och jag tror att konstsnöspåret ute vid Nydala är ett utmärkt sätt att hålla liv i själva kulturyttringen Skidåkning. En klar trend just nu är att antalet unga åkare ökar, och de är inte bara där för motion eller träning. Det är puls ute på Nydala. Nydala är en mötesplast för människor med samma intresse, ungefär som på Norrlandsoperan, och de njuter av hela upplevelsen i åkningen, rytmen, tajmingen i åkningen, då kicken och stavisättning kommer i rätt hundradels sekund, ja hela kittet som kommer då man har några mil i kroppen. De som jobbar med spåret på olika sätt gör ett storartat arbete. Konstsnön kommer tidigt, och spåren är i mycket bra skick hela året. Men det finns ett litet smolk i gjädjebägaren, och jag tror att där kan du göra en insats.
    De två sista åren har spårarbetena avslutats trots att det funnits gott om snö. Jag har frågat fritidschefen om orsaken, och fått svar som tyder på att han inte förstår sig på kulturyttringen Skidåkning. Det är just i slutet av vårvintern, då skaren bär och skidspåren är blixtrande snabba, då solen skiner, sångsvanarna passerar på låg höjd och storspoven drillar. Det är då man får den ultimata upplevelsen av skidåkning. En aprilmorgon i år träffade jag ett gäng entusiastiska killar och tjejer från Stockholm på besök i Umeå. I deras skidåkningsrusiga tillstånd var de alla övertygade om att en flytt till Umeå var det enda möjliga – men det är då spårmaskinerna tystnar. I år åkte jag skidor sista gången den 6 maj, och det var gott om snö.

    Hälsningar
    Fredrik Westman

  2. Sven-Olov Edvinsson

    World Cup är ett av många exempel som kan ladda 2014 med många intressanta arrangemang. Jag har själv försökt övertyga Nolia om att förlägga Skogsnolia till 2014 istället för tänkt 2025 för att kunnabredda arrangemanget. Skogen som tema skulle ge många möjligheter till kulturella vinklingar. Och skogsmaskinleverantörerna tror jag säkert hakar på en ny marknadsföringsidé.

  3. Lennart Holmlund

    Jag håller med dig Sven-Olov. Det finns ju även annt man kan lägga till och det är jakt, fiske och vad skogen ger i övrigt. Matkulturen inte minst här kopplat till samenäringarna. Man kan även självklart belysa de konflikter som finns rennärigen, skogen,vindkraften osv.

  4. Andreas

    Tycker att det låter som en bra idé. Eftersom att Umeå ligger i norra Europas avkrok är det väll lika bra att utnyttja resurserna (i detta fall snö) vi har.

  5. Gabriel Johansson

    Grattis till kulturhuvudstadsåret 2014!
    Idrott, konst och musik tillhör kultur och ska därför representeras under det året. En sak som aldrig tidigare har visats norr om dalälven och något som lockar tusentals personer att se är Swedish Army Tattoo. Det är en uppvisning av olika armemusikkårer samt frivilliga musikkårer av världsklass. Nu har Umeå chansen att anordna det absolut bästa Tattoo:t någonsin i Sverige. Bjud in t.ex. Norges, USAs, Rysslands, Frankrikes och Englands bästa musikkårer att tillsammans med Svenska Armens musikkår göra ett storslaget tvådagars Tattoo med Umåker eller Umeå arena som huvudarena. Det är inte bara musik som bjuds på dessa tillställningar utan även jonglering med gevär med skarpa bajonetter, figurativa marscher samt humor. Jag tror att de flesta innevånare i Umeå aldrig har varit på ett Tattoo och de kommer att förvånas över att militär musik inte är så militär.
    Detta är en kultur som håller på att dö ut men Umeå kan hjälpa till att väcka den till liv igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.