Förebyggande arbete är nödvändigt

I går kom öppna jämförelser inom landstingets verksamhet när det gäller folkhälsoarbetet. Landstinget i Västerbotten ligger i topp inom massor av områden men jag vill påminna om att det är samarbetet med kommunerna som ger mycket av effekterna för landstinget då de kan och gör inte allt själv.

Vad man mäter är levnadsvanor, levnadsvillkor, samt hälsoeffekter. Uppmärksammas bör att vi röker minst, har minst antal som insjuknade i lungcancer, minst antal rökande mammor och vi ligger också bra på många områden men det finns fortfarande många förbättringsområden.

Det förbyggande arbetet är viktigt och får inte dras ner på i dåliga tider. Det gäller att ha bra förebyggande arbetet för att på sikt få ner kostnaderna och bota sjuka eller ta hand om de som i övrigt hamnar snett. Idrott och kultur är viktiga förebyggande åtgärder främst för barn och ungdomar och andra typer av aktiviteter.

Kost och motion är också viktigt för det förbyggande hälsoarbetet liksom att begränsa rökning och alkoholkonsumtionen. I BRÅ, Brottsförebyggande Rådet arbetar vi också över förvaltningsgränser med polis, landsting och företag för få bort skadliga miljöer som kan leda till brott och droger.

Sist men inte minst är det viktigt att man ute på arbetsplatserna jobbar med livsstilsfrågor, inte minst kost och motion, som är orsaken till många sjukdomar.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.