Gnälliga Stockholmare

Stockholmarna och inte minst dess Handelskammare har till stor del lyckats få de Stockholmsbaserade medierna att inbilla svenska folket att Stockholmarna föder resten av landet genom det inkomst- och kostnadsutjämningssystem som vi har. Till och från har även representanter från vårt parti gått i den fällan.

Handelskammaren vill ge illusionen att Stockholmarna skickar miljarder till andra regioner som Malmö och Göteborg. Det är fel och det finns fakta att sätta sig in i om man vill. Jag tycker att Ilmar Reepalu i Malmö har en kort och bra beskrivning om hur det fungerar. Han skriver om detta i en artikel i Dagens Samhälle.

Det är i stort sett samma sak i Västerbotten som för Malmö där det är Umeåborna genom den kommunala kostnadsutjämningen som gör att resten av kommunerna i länet har en chans att överleva. Utan omfördelningssystem skulle enbart få kommuner kunna överleva.

Umeå är den kommun som betalar mest till kostnadsutjämningssystemet men får pengar på inkomstsidan och det beror på att vi har en lägre skattekraft. Detta främst beroende på den stora gruppen studenter som har låg inkomst.

Kommunerna finansierar sin verksamhet via sina egna skatter och där Umeå har en hög skatt gentemot Stockholmarna. Dessutom finns det statliga bidrag som stoppas i en påse och som tidigare kallades generella statsbidrag.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.