Ta ansvar för fisken Eskil Erlandsson

Under ett par år har det kommit rapport efter rapport om läget för vissa fiskarter. Först ut var torsken och där EU agerade men nog sitter torskfrossan fortfarande i då det fiskas för mycket enligt de flesta bedömare.

För några veckor sedan kom även rapporter om att öringen i stort sett är utrotningshotad då endast 34 öringar har gått upp i Vindelälven för att leka. Det är alldeles för lite för att beståndet ska överleva och även här fiskas det alldeles för mycket i förhållande till artens storlek.

Nu kommer dessutom rapporten från Kalla fakta om att Sverige genom Fiskeriverket beslutat om att man ska fortsätta fiska den utrotningshotande ålen (som är rödlistad). En liten glädje är att färjerederierna och fler och fler restauranger samt livsmedelskedjor beslutat att avstå ålen från julborden. Melanders Fisk vill dock inte ta något ansvar för ålens framtid och kommer att fortsätta sälja ål så länge det finns köpare. De livsmedelskedjor och andra som beslutat att avstå ålen borde då kanske avstå från att handla hos Melanders fisk.

* Klimatmötet i Köpenhamn

Vi får se om världen lyckas få till stånd en överenskommelse om minskade utsläpp. Det kommer säkerligen att bli svårt då det land som grisar ner mest, nämligen USA, inte vill ta till radikala grepp för att stoppa utarmningen av jordklotet.

Det gör det svårare att få med Indien och Kina och att de dramatiskt ska minska sina utsläpp. Deras utsläpp är väldigt stora, mycket beroende på den enorma folkmängd som finns i dessa länder men deras utsläpp per person är långt under till exempel USA:s som i vissa fall kan vara 100 gånger mer per person. Utan radikalt minskade utsläpp från de länder som släpper ut mest blir det svårt att få till en bestående förändring. Men vi får väl se om Reinfeldt får världen att åtminstone ta ett litet kliv åt rätt håll.

 

2 kommentarer

  1. Emil

    Din brist på motion blir mer och mer uppenbar. Klimathotet är en stor bluff, vilket blir mer och mer uppenbart. Studera Climategate lite närmare. Låt inte ett gäng idioter lägga ner allt välstånd och skicka oss tillbaks till 1800 talet. Stöd Kina oxh USA i deras kamp för välfärd istället.

  2. Ronny Brännström

    Varför tar du inget ansvar själv när det gäller havsöringen ? Du i spetsen för sossarna och Umeå Energi är ju största boven när det gäller hinder för havsöringens vandring upp i älven.
    Läs min blogg angående det är ditt fel ..på VK kan du läsa Ronnys blogg där har jag förklarat Umeå Kommuns saknad av ansvar..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.