Vad blir vitsen med partiledardebatter såsom gårdagens?

Det finns numera inga partiledardebatter i TV trots att de kallas för detta. Igår såg jag en stund på den TV-sända debatten men allt verkar bara gå ut på få fram vad regeringsalternativen säger och vilken politik som partierna har enats om. Med detta som utgångspunkt är det helt fel att kalla detta för partiledardebatt då gränserna mellan partierna suddas ut till att enbart handla om två grupperingar.

Reinfeldt står och kritiserar och kräver svar av de rödgröna och vad man ska göra tillsammans, inte vad varje parti står för. Tidningarna håller därefter röstningar om vilken gruppering som vann och där viss media redan innan tagit ställning för vilka de kampanjar då det bestäms av tidningsägarna.
 
Men jag ogillar tendenserna att vi är på väg mot ett allt mer tydligt tvåpartisystem i Sverige. När det gäller högerpartierna är det framförallt moderaterna syn som dominerar alliansen. För endera fortsätter vi med ett flerpartisystem där väljarna får veta vad alla partierna står för, vilket jag anser det bästa, eller så bejakar vi en utveckling mot ett tvåpartisystem. Farhågan med ett system med endast två partier är att valdeltagandet också är mycket längre och att inflytandet minskar.
 
Jag tycker att SVT till skillnad från igår bör ha flera debatter med endera en från vardera sidan eller att man bättre tvingar respektive partiledare att ge sitt partis syn på politiken, inte en grupperings.

2 kommentarer

  1. S.Lenn Pettersson

    Ja du, Lennart Holmlund. När det inte går din väg då är det budbäraren det är fel på. När svt ordnar partiledardebatt och Mona Sahlin och hennes oppositionskollegor sopas av banan av motståndarna – regeringsalliansen – då är det svt:s fel eftersom de har ett så dåligt upplägg på debatten.
    Varför sitter Sahlin och kompani och förhandlar med vänsterpartiet och MP? Är det inte för att få fram en enad opposition att ställa upp mot regeringen. De säger sig kompromissa och maka tillrätta sina åsikter. Man har hållit på ett ordentligt antal månader nu. Och står med ganska tomma portföljer.
    Du gör som dom gör, svartmålar allt du kan leta fram. Bortser från bevis som vederlägger det du säger. Läsarna är dock inte dumma. De ser självklart vilka stora kunskapsbrister du avslöjar i ditt sluggande. Sen rycker din skrivande hejaklack på fyra-fem personer ut och understödjer dig i ditt falska svartmåleri. Inte kan det bli någon seriös debatt av detta. Ganska pinsamt med såna företrädare för kunskapsstaden Umeå.

  2. Dennis

    Ganska meningslöst att hålla någon debatt med oppositionen då inga svar finns att få förren i april vilka alternativ de tänkt sig till regeringens politik. Men skyll inte på svt att de rödgröna partierna valt att bilda en egen allians för att kunna bli ett alternativ som ska kunna vinna valet över dagens regering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.