En olycka kommer sällan ensam

Så skulle jag ha sagt om jag var i Littorins kläder. Men det har en orsak och det är regeringens politik. Varje dag kommer det nya rapporter om att regeringens åtgärder inte biter.

 

När Littorin var i Umeå och debatterade med Sven-Erik Österberg tog han upp att regeringen minsann gjort stora satsningar på detta område, men som vanligt glömde han att säga att man inledningsvis gjorde mycket kraftiga nedskärningar av verksamheten.

Igår redovisade SVT hur sänkningen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar har slagit och vad det kostar. Om vi börjar med kostnaden så har reformen kostat 9,5 miljarder och enligt regeringens egna prognoser ska 10 000 unga få jobb, vilket innebär att varje jobb kostar staten en miljon kronor.

Resultatet visar åter igen på att det är bättre med riktade åtgärder och inte generella.

Förra året gick sysselsättningen ned med 4 % för ungdomar mellan 15-25 år, vilket är alltså tvärt emot vad regeringen sa. Sysselsättningen gick alltså ned mera för ungdomsgruppen än för de som inte fick sänkt arbetsgivaravgift. Regeringens åtgärder får därmed inte de effekter som regeringen hoppats på och som nu vid en närmare granskning visar sig ge lite effekt.

Regeringens politik för unga har gjort att Sverige nu har bland den högsta ungdomsarbetslösheten inom hela EU. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.