Varför tar inte Vatikanen tag i de sexuella övergreppen som sker

Det går snart inte en dag utan att det avslöjas hur katolska kyrkans prästerskap utövat sexuella övergrepp på barn. Senast igår dök det upp ett fall i Norge där en präst erkänt övergrepp på en korgosse. Händelsen har utretts av Vatikanen, kyrkans huvudstad, men det polisanmäldes aldrig trots att det är brottsligt.

I det nämnda fallet skedde övergreppen för 20 år sedan medan biskopen inte avgick förrän förra året. Däremot gav man som skäl att han avgick för samarbetssvårigheter. Norske biskopen säger dessutom att det finns fler fall men att de är preskriberade.

Avslöjandena tar inte slut och det finns heller ingen uppfattning om hur många övergrepp som tros ha skett i olika katolska länder. Man vet inte om det är 10 000 eller t.o.m. 14 000 bara att det hela tiden dyker upp nya fall och att det som upptäckts endast är toppen på ett isberg.

Vad är det som gör att man inte en gång för alla kan plocka bort  alla dessa präster som utför dessa handlingar så att de människor som har en tro kan känna den trygghet som de förväntar sig av kyrkan. Det norska fallet visar ju dessutom på att Vatikanen har känt till det aktuella fallet men inte vidtagit några åtgärder. Så länge det inte sker så kommer misstanken om att detta haft ett icke uttalat stöd att finnas kvar. Kanske till och med av ledande personer i Vatikanen.

Katolska kyrkans syn i många andra frågor kan också ifrågasättas. Ta bara detta med kvinnliga präster och synen på detta, abortfrågan, preventivmedel och homosexuellas ställning osv. och så på toppen av allt detta övergrepp på pojkar. Det är ett dubbelt budskap om något och förödande för över 100 000-tals människor runt om i världen, speciellt där kyrkans ställning är stark. För den är ju ofta stark i många av de länder där även fattigdomen är stor och människor har en stor tro på Gud som den kraft som kan skapa ett bättre liv.

Det går inte att bli annat än ledsen och förbannad när dessa saker uppdagas och att man inte har straffat de som begått övergreppen. Tänk hur många fall som fortfarande inte kommit upp till ytan och de som kan hjälpa till med detta är självklart de som råkat ut för övergreppen. Då måste offren få bättre upprättelse och stöd, samt förövarna även vad skett hittills.

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    Instämmer denna gång för den Katolska kyrkans vägar är outgrundliga. Om en pappa förgriper sig på sin dotter och hon tvingas ju sedan enligt Katolsk tro att föda barnet så är kvinnan pestsmittad för all framtid medans förövaren får guds förlåtelse.

  2. Arbetare

    Sådärja- där har cool en utmaning värd namnet; varsågod agera då i Polen för barnens rättigheter, mänskliga rättigheter, kvinnans rättigheter! Gå med i grupper som agerar MOT övergrepp.
    Istf att alltid försvara den råa kapitalismens övergrepp på svaga i samhället.
    Använd för en gångs skull energi till positiv påverkan.
    Förtryck som du förespråkar skadar många- mest av allt dig själv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.