Försvarar av den misslyckade jobb- och utvecklingsgarantin

Arbetsförmedlingen har i veckan presenterat nya siffror om jobb- och utvecklingsgarantin som är baserat på intervjuer. Med det som underlag hävdar AF att majoriteten av deltagarna i garantin är nöjda. Det är lite märkligt då intervjuerna visar att hela 57 procent inte deltog i någon aktivitet och att mer än hälften inte tror att "garantin" har ökat deras chanser att hitta ett arbete. Att då påstå att jobb- och utvecklingsgarantin har lyckats är ganska magstarkt.

Nyckeln till jobb är istället utbildning. Men endast 2 procent av deltagarna får en utbildningsplats. Inte ens bland dem som har mycket låg utbildning (grundskola) är andelen som får utbildning högre. Och hela 20 procent finns undanstoppade i den passiva gruppen "ingen registrerad uppgift".
 
Fokus måste ligga på att öka antalet platser på Komvux, yrkesvux, yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning och högskolan. Åtgärder som underlättar återgång till arbete och något som alltid har prioriterats av oss socialdemokrater. Inte på att försvara en bräcklig ”garanti”. Även satsningar på modernisering av infrastruktur, bostäder och energisystem ger nya jobb. Dessutom måste särskild prioritet riktas mot ungas villkor och möjligheter till arbete. Det finns med andra ord ganska mycket att göra inom detta område som ännu inte har gjorts.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.