Obligatorisk arbetslöshetskassa är inte rätt väg Ander Borg

 

Anders Borg slår knut på sig själv när han först gör a-kassan så dålig att en halv miljon lämnat den och sedan ska tvinga alla att vara med. Regeringen har förstört a-kassan och trängt ut en halv miljon människor ur den. Lösningen är inte en obligatorisk a-kassa. En rödgrön regering kommer istället att förbättra a-kassan med lägre kostnad, ökad trygghet och möjlighet till omställning.
Avgifter till a-kassan ska vara så låga att de allra flesta frivilligt väljer att vara med. Anders Borgs orättvisa avgiftshöjningar gör att en lågbetald hotellstäderska betalar 430 kronor i månaden till a-kassan medan en ekonom i samma bransch bara betalar 90 kronor. Det är klart att det gör att många inte längre har råd att vara med i a-kassan. Det måste vi ändra på.
En obligatorisk a-kassa syftar till att undergräva den svenska modellen med ansvarstagande fackföreningar med hög anslutningsgrad. All forskning är entydig, obligatorisk a-kassa försvagar fackföreningarna, vilket därmed försämrar möjligheten till en stabil arbetsmarknad och lönebildning. A-kassan hör inte hemma i en utredning om socialförsäkringarna.
Obligatorisk a-kassa innebär både en skatt på företagare som vill stå utanför och att fackföreningarna försvagas. Förslaget är därför en del i politiken att sänka svenska folkets löner.
 

En kommentar

  1. Johan Karlsson

    Och detta ska då betalas av de som inte är medlemmar i a-kassan? Vänsterns definition av rättvisa är minst sagt skev.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.