Utvecklingen med moderaterna i regeringsställning

I sin första regeringsförklaring lovade Reinfeldt att "fler människor som kan och vill arbeta ska också ha möjligheter att försörja sig genom eget arbete". Utvecklingen har blivit den rakt motsatta.

Regeringen har genom sina medvetna beslut gjort fler människor beroende av bidrag i Sverige. Arbetslösheten stiger, en halv miljon människor har lämnat a-kassan och 50 000 utförsäkras ur sjukförsäkringen. Det gör att allt fler människor hänvisas till socialbidrag för sin försörjning.
 
Sedan regeringsskiftet har arbetslösheten stigit med 157 000 personer och långtidsarbetslösheten har mer än fördubblats.  
 
Kommunernas utbetalningar av försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) ökade till 8,8 miljarder kronor 2009. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2008. Utbetalningarna ökade i mer än 90 procent av landets kommuner.
 
När socialbidragskostnaderna ökar drabbas inte bara enskilda människor och deras familjer utan också välfärden. De ökade kostnaderna för försörjningsstöd motsvarar 7 500 jobb i kommunerna per år.
 
Kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen – som högeralliansen ständigt felaktigt pekar ut som ett bidrag – bedöms också öka och med cirka 31 miljarder kronor mellan 2008 och 2010.
 
Det behövs ny politik i Sverige som på allvar angriper arbetslöshet och utanförskap. Sverige behöver investeringar i jobb och utbildningsmöjligheter samt trygga försäkringar som fungerar när man behöver dem. Det är viktigare än ökade klyftor och fortsatta skattesänkningar på lånade pengar.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.