Högeralliansens höjer skatten

Högeralliansen föreslår obligatorisk a-kassa. Jan Björklund har sagt i Sveriges radio att högeralliansen går till val på en obligatorisk a-kassa med olika avgifter för olika yrkesgrupper. Obligatorisk a-kassa innebär en ny skatt för alla, inte minst för småföretagare. Men hur mycket ska en småföretagare få i höjd skatt? 700 kronor? 500 kronor?

Redan i förra valet lovade de borgerliga partierna en obligatorisk a-kassa. Däremot har man inte genomfört förslaget. I stället har de infört differentierade avgifter till a-kassan beroende på hur hög arbetslösheten är. Skälet att differentiera avgifterna är att regeringen vill minska arbetslösheten genom att sänka löner.
 
Men det stannar inte med det, dessutom säger man att den nya skatten ska tas ut mest av dem som tjänar minst. En hotellstäderska ska betala fem gånger så hög skatt som en civilingenjör. En läkare får betala 90 kronor medan en metallare får betala 410 kronor i månaden i höjd skatt. Det är omvänd fördelningspolitik. Regeringen ökar medvetet klyftorna.
 
I intervjun beskriver Jan Björklund högeralliansens lönesänkarpolitik så här: "Man ska inte driva upp lönerna i sin bransch så mycket att branschen inte tål det. Då innebär det att man får vara med och betala lite mer i avgift om man har hög arbetslöshet."

Regeringen har förstört a-kassan och trängt ut en halv miljon människor ur den. Lösningen är inte en ny skatt genom en obligatorisk a-kassa. En rödgrön regering kommer istället att förbättra a-kassan med sänkt avgift till 80 kronor för alla, ökad trygghet och förbättrade möjligheter till omställning. Valet handlar om fler jobb mot ökade klyftor. Vi Socialdemokrater vill att Sverige ska konkurrera med kompetens och inte med låga löner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.