Fler angrepp på den svenska modellen

Anställningstryggheten har urholkats med den borgerliga regeringen. Nu kan allmänna visstidsanställningar pågå upp till 2 år. EU-kommissionen har tidigare starkt kritiserat den borgerliga regeringen för att ha ett alltför slappt anställningsskydd. Dessutom kan man stapla många olika korta anställningar på varandra. Det betyder att människor kan jobba utan anställningstrygghet upp till 8 år. När nu regeringen vill förlänga provanställningar från 6 till 12 månader försämras anställningstryggheten ytterligare.
 
Regeringen vill också slopa småföretagens ansvar för att betala lön till arbetstagare under tiden giltigheten av en uppsägning prövas i domstol. Förslag är regelvidrigt och strider mot grundläggande rättsprinciper att förklara en person för skyldig innan dom har fallit.
 
Regeringens förslag att förlänga provanställningarna är helt fel väg att gå och ökar medvetet klyftorna. De som jobbar behöver mer – inte mindre – trygghet. Ökad otrygghet på arbetsmarknaden pressar ned lönerna.

Detta är den andra attacken på kort tid mot den svenska modellen. Tidigare har Jan Björklund uttalat att de som tjänar sämst kommer att bli tvungna att betala mest för regeringens nya obligatoriska a-kassa. En hotellstäderska ska betala fem gånger så mycket som en läkare. En omvänd s.k. Robin Hood-politik.

Vi socialdemokrater vi värna och bygga vidare på den svenska modellen med starka parter som tar ansvar för Sveriges utveckling. Att urholka anställningstryggheten hotar kollektivavtalen och den svenska modellen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.