Utanförskapet har ökat

Utanförskapet har ökat med 70 000. SVT har fel när de hävdar att utanförskapet minskat.  Regeringen gick till val på att minska utanförskapet mätt som "bred arbetslöshet". Därför ska regeringen utvärderas på utanförskapet med samma mått. Utanförskapet har ökat med 70 000 människor sedan valet.

Men moderaterna byter sätt att mäta utanförskapet så fort ett visst sätt att mäta inte ger det resultat Moderaterna önskar sig. Under mandatperioden har ett flertal olika sätt lanserats – och förkastats när de visat att utanförskapet ökar. Det är ett oseriöst sätt att bedriva politik.
 
I SVT:s Rapport hävdades att utanförskapet har minskat under mandatperioden. Man använde då det nya sättet att räkna. Man räknar på dem som får ersättning genom socialbidrag, a-kassa, sjukpeng, förtidspension eller är i en arbetsmarknadsåtgärd som att de är i utanförskap.
 
Den mest uppenbara bristen med metoden är att den inte räknar dem som är arbetslösa och saknar a-kassa eller som utförsäkrats ur sjukförsäkringen som att de är i utanförskap. Men precis som med ungdomsarbetslösheten bekämpar regeringen nu statistiken i stället för att bekämpa utanförskapet.
 
Den nyskapade definitionen betyder att utanförskapet minskar samtidigt som socialbidragen ökar, arbetslösheten ökar, långtidsarbetslösheten slår rekord, ungdomsarbetslösheten skenar och sysselsättningen sjunker kraftigt. För de flesta betraktare faller varje sådan definition på sin egen orimlighet.
 
Fakta är att ungdomsarbetslösheten har nått 30 procent och är bland de högsta i Europa. Att sysselsättningen har minskat med motsvarande 100.000 människor sedan valet. Och att antalet arbetslösa har ökat med mer än 100.000. Dessutom vet vi att antalet långtidsarbetslösa är rekordhögt. Bara under det senaste året har antalet långtidsarbetslösa ökat med 140 människor varje dag. Samtidigt har socialbidragen ökat  i närmare 90 procent av landets kommuner. Bara under det sista året har socialbidragskostnaderna ökat med tolv procent.

En kommentar

  1. TC

    Enligt SCB var 193600 personer mellan 15 o 24 år arbetslösa i april. Det totala antalet 15 till 24-åringar i Sverige är 627 100 alltså 31 procent i åldersgruppen är arbetslösa.
    I den siffran ingår även de som studerar heltid men samtidigt söker jobb även om de bara vill jobba extra några timmar i veckan.
    Om man räknar bort heltidsstudenterna är antalet arbetslösa mellan 15 o 24 år 72 100, eller 11,5 procent.
    Arbetsförmedlingen har bara siffror på arbetslösa mellan 18 och 24 år, o i det åldersspannet stod 10,5 procent till arbetsmarknadens förfogande i april.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.