Byggande av en hållbar stad

Idag ska vi åter diskutera översiktplanen som ska ange inriktningen för framtiden. Det handlar bl.a. om att bygga staden och att bygga den tätare, givet att vi ska ha en plan för långsiktig hållbart samhälle.

Det kommer också att diskuteras en hel del om parkeringarna och där finns mycket att göra om vi ska kunna klara luftkvalitet i stadskärnan. En viktig faktor är att parkeringar för arbetsplatser måste få stå tillbaka för de som har ärenden av olika slag till de centrala delarna. Friköp är andra frågor samt att det kommer att behövas andra styrmedel för att minska parkeringarna.
 
Kollektivtrafiken är viktig liksom att vi har bra cykelvägar och cykelparkeringar. Umeå är en stad där det är nära till centrum för de allra flesta, därför ska det vara lätt att gå och cykla till centrum. När planen skickas ut på samråd så kommer den att finnas att läsa på kommunens hemsida.
 
Planerna ska också redovisa hur man kan planera för en befolkning på 200 000 och den framförhållningen i planeringen bör man ha, även om målet skulle förändras någon gång. Marken för detta bör säkerställas och det går alldeles utmärkt med att bygga staden. Det finns även stora utvecklingsmöjligheter i Sävar, Obbola, Holmsund och inte minst i Hörnefors som får bra möjligheter när Botniabanan invigs i augusti.
 

6 kommentarer

  1. TC

    Umeå måste bygga en cykeltunnel där Kungsgatan, cyklisternas genomfartsled nr 1 i Öst-västlig riktning genom stan, möter Östra kyrkogatan (ni politiker har ju ordnat en fin tunnel under nuvarande E4 för att ni ska kunna gå säkert till centrum från kommunhuset). Även mellan universitetet och Svingen, vid NUS, måste det byggas två tunnlar.
    Äventyrsbadet och simarenan bör byggas på Godsbangården där det dessutom finns plats för en separat hoppbassäng plus ett utomhusbad som skulle göra anläggningen till attraktivast i Norrland, där finns även plats för en stor parkering.
    E4 måste ut ur HELA stan.

  2. Inge-Bert Täljedal

    Hej Lennart!
    Att staden måste byggas tätare för att vara ”hållbar” upprepas ofta av alla partier. Påståendet har blivit ett mantra, dåligt underbyggt med fakta, särskilt när det får försvara stora förändringar av stadsbilden i den lilla del av Umeå som kallas Centrala Stan. Motiven för att Du och andra ledande politiker vill drastiskt bryta med de värderingar som hittills gällt i översiktsplanen, men som byggnadsnämnden, kommunstyrelsen och fullmäktige fullständigt struntat i under senare år, är självfallet helt andra. ”Man bör säga som det är”, sa Odd Engström och det hade han rätt i.

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Inge-Bert Täljedal (2010-06-15 09:37)
    Jag bara konstaterar att du vet inte vad du pratar om. Att bygga tätare har i stort sett hela världen insett, men med kvaliteer. Det har varit kritik mot gamla ÖPL men nu tas en ny fram där till och med de som inte velat bygga stad nu vet att det är rätt

  4. Inge-Bert Täljedal

    Hej igen Lennart och tack för Ditt svar!
    Jag erkänner gärna att jag kanske inte vet så mycket om detta som Du. Men då kan Du väl i gengäld tala om vad Du faktiskt grundar din uppfattning på? Det är väl inte så att Du bara har hört sägas att ”hela världen insett” detta. Det vore synd om debatten om den nya ÖPL skulle bli så ytlig att inte en så här viktig fråga kan diskuteras ordentligt. Försök återkomma offentligt på ett eller annat sätt med en lite mer konkret och underbyggd argumentation, det tror jag skulle uppskattas av fler än mig. Modetänkandet känner jag till, nu är det dags för fakta.

  5. Q A

    Är en tätare stad verkligen hållbar på längre sikt, förr eller senare kommer oljeutvinningskurvan att börja dala, vissa säger nu eller om nåt år, officiella organ talar om 2030-2040, men oavsett så borde det påverka oss alla, när oljan blir dyrare och dyrare, så påverkar det ju bla matpriserna bla pga transporter blir dyrare. Detta i sin tur bör förr eller senare göra så att vi själva kan behöva ha en egen liten täppa att odla en del mat på, eftersom det inte är så ekonomiskt hållbart att trasportera mat lång väg, och alla nog ej kommer att ha råd att enbart köpa sin mat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.