Regeringen måste se till att miljödomstolarna prövar miljöärendena för att jobb ska komma till

När den här bloggen börjar att kunna läsas sitter jag på flyget från Visby efter att ha varit några dagar där på Almedalsveckan. Jag tillhörde en av två som fick stanna kvar eftersom det inte fanns möjlighet att ta sig hem idag efter att sammanträdet slutat och då valde vi att sova över på Gotland i stället för på Arlanda. Det var härligt och det var varmt och jag fick tid att träffa representanter för den elintensiva industrin och även andra representanter från andra delar av näringslivet liksom självklart en hel del ledande socialdemokrater.

En sak som gjorde mig både glad och upprörd var Tomas From från föreningen gruvor, mineral och metallproducenter och jag säger inte vad vi diskuterade i energifrågan men vi var överens om att det finns problem för den elintensiva industrin för den överenskommelse som finns mellan allianspartierna saknar innehåll och hur vår kommer att se ut är också dunkel för nu gäller det en strategi som håller i 40-50 år

Så till upprördheten och det gäller hanteringen av ärenden som hamnar i miljödomstolen och de utsträckta tiderna eller rättare sagt bristen på handläggning. Man har skickat brev till domstolsverket men de tar ingen hänsyn och regeringen gör inte ett dugg för de tycker det är domstolsverkets ansvar.

Vi kan inte ha ett system som tar så lång tid att få miljöprövat att företagen lessnar och regeringen måste ta sitt ansvar och se till att handläggningstider för ärenden som ska ge jobb kommer fram på rimligare tider.

Jag håller med Tomas när han tycker att all kompetens i dessa ärenden ska koncentreras till Umeå och att man får rätt kompetens samlad och att Umeå skulle bli kompetensdomstol för gruvnäringen. Jag blir också bekymrad när han säger att det saknas kompetens i dessa frågor

 

En kommentar

  1. dave

    Problemet lär ju inte ha uppstått de senaste fyra åren, så varför gjorde ni ingenting åt det när ni hade makten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.