Bra förslag för ökat företagande

 

 Sverige behöver fler förtagare och de bör också ha rimliga trygghetssystem och det förslag som socialdemokraterna presenterat är en bit på vägen. Det behövs självklart också insatser i kommunerna och här jobbar vi för fullt för att det ska bli enklare att hitta och komma fram i kommunen. Nedan är de förslag som ligger på den statliga nivån.
 
 
 
Den första juli i år blev den kortaste karenstiden i sjukförsäkringen för egenföretagare sju dagar . Företagarna menar att regeringens försämrade skydd för egenföretagare riskerar att slå negativt mot nyföretagandet och det ror även vi. Vi kommer att ge egenföretagaren möjligheten att välja en dags karenstid i sjukförsäkringen. Därmed får egenföretagare möjlighet till mer av den trygghet som anställda har.
 
Vi vill sänka arbetsgivaravgiften för småföretag. Ett litet företag med 3-4 anställda får därmed en sänkt kostnad om cirka 50 000 kronor, det skapar förutsättningar för fler jobb i dessa företag och att företagen vågar anställa.
 
Regeringen har svikit småföretagen och schabblat bort trygghetsfrågorna. Vi menar att det är hög tid att se över de små företagens sjuklönekostnader. Vi vill göra småföretagen mindre sårbara så att de ska våga växa.
 
Högerregeringen avser att göra a-kassan obligatorisk – samtidigt som man behåller de höga och diskriminerande avgifterna. Det är en straffskatt på låginkomsttagare och småföretagare. En kock ska betala nästan fem gånger så mycket skatt för a-kassan som en läkare. Idag väljer många småföretagare att stå utanför a-kassan. Regeringens förslag innebär att en småföretagare som i dagsläget väljer att stå utanför a-kassan tvingas betala ytterligare 2.172 kronor i skatt per år. Vi säger nej till regeringens straffskatt på småföretagare.
 
Nyföretagandet behöver stimuleras. Vi vill genomföra en extra utdelning från Vattenfall med fem miljarder kronor för att skapa en ny riskkapitalfond. Vi vill också på andra sätt förbättra kapitalbildningen för små företag, bland annat genom att ett riskkapitalavdrag införs.
 
Vi vill ha en stark kommersiell service för en levande landsbygd. Vi föreslår ett särskilt stöd för att trygga tillgängligheten till viss grundläggande kommersiell service i gles och landsbygd. Många hushåll och företag saknar alltjämt tillgång till bredbandsuppkoppling – inte minst i gles- och landsbygd. Vi vill motverka den digitala klyftan. Vi föreslår ett stöd om 50 miljoner för att stimulera lösningar som gör Internet tillgängligt för flera.

6 kommentarer

  1. dave

    Återigen lovas det satsningar men inte ett ljud om hur det skall betalas.

    Hur många jobb skapas hos en företagare för att denne får 50000:- mindre kostnader? Speciellt när arbetsgivaravgiften fördubblas för unga.

    Du säger att en obligatorisk a-kassa blir en extra skatt på 2.172 per år. Vinner de rödgröna får varenda kotte i landet minst 2000:- mer i skatt per år utan obligatorisk a-kassa på köpet.

    Ni lovar att långtidsarbetslösheten skall sänkas, men inget om när eller hur. Det blir väl som 2002 när ungdomsarbetslösheten skulle halveras men istället ökade markant.

  2. Andreas Bjerke

    Regeringen har minskat sjuklöneansvaret, sänkt bolagsskatten, sänkt de sociala avgifterna, halverat dessa för ungdomar, förenklat och skjutit på momsinbetalningar, avsevärt förbättrat 3:12-reglerna, slopat revisonsplikten och halverat kapitalkravet. Maken till positiva åtgärder har vi småföretagare aldrig sett under en mandatperiod. S vill höja arbetsgivaravgifterna för unga med tio miljarder och återinföra förmögenhetsskatten. Ett avskaffande av den sistnämnda var organisationen Företagarnas främsta önskemål i valrörelsen 2006. Socialdemokraterna saknar all trovärdighet i frågan!

  3. Kurt Edlund

    Angående nya karenstider i sjukförsäkringen.
    Jag är 55 år och långtidsarbetslös (och det är definitivt ingen lätt tillvaro – snarare ständig förnedring, inte minst att ständigt utmålas som en parasitisk lathund) och har godkända bisysslor. Dels del i en liten skogsfastighet och dels en liten inregistrerad enskild firma. Båda verksamheterna har mycket liten men, för mig, nog så viktig omsättning för att jag ska ha en chans att klara mig.
    För att överhuvudtaget kunna åta mig några som helst uppdrag på ett hederligt sätt krävs det oftast att jag har firma och F-skattsedel. Fortsättning följer.

  4. Kurt Edlund

    På grund av litet utrymme för kommentarerna och instabilt bredband på glesbygd blir min kommentar lite sönderhackad.
    Ber om ursäkt för detta. Hursomhelst-
    För att överhuvudtaget kunna åta mig några som helst uppdrag på ett hederligt sätt krävs det oftast att jag har firma och F-skattsedel. Eventuell inkomst från rörelserna ger heller varken rätt till sjukersättning eller a-kassa eftersom jag redan nått taket för högsta dagpenning, och det finns heller nästan inga egenavgifter att tala om.
    Möjligheten att utöka verksamheten är dessutom starkt begränsade.
    Fortsättning följer.

  5. Kurt Edlund

    Med dessa regler ser jag inte hur någon av alla de som måste vara mångsysslare någonsin kan ha en enskild firma som bisyssla, och jag befarar att detta drastiskt kommer att öka mängden svartarbete. I dagens Sverige lönar det sig alltå inte att försöka vara hederlig! Är det detta ”reformen” syftar till? Att rensa ut alla med små binäringar och tvinga dem att vara ohederliga?
    Det är för mig en outgrundlig gåta hur denna regering kan beskriva detta som en reform som förbättrar villkoren för småföretagare! På vilket sätt gör detta det ”självklart, enkelt och mer lönsamt att vara företare”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.