Vad är ”välfärdens kärna”?

"Välfärdens kärna" är det nya ord högeralliansen använder när de nämner vad som de vill använda skattepengarna till. Däremot har det varit svårt att få reda på vad begreppet egentligen innebär. Min fråga blir därför följande: om det är ”välfärdens kärna” som ska prioriteras under nästa mandatperiod – vad är det då som alliansen ska plocka bort av det som idag betalas av skattebetalarna?

För mig betyder välfärd att man har ett jobb med en lön som man klarar sig på och i en händelse av att man blir sjuk så ska man ha schyssta ersättningsnivåer i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen som inte gör att man behöver socialbidrag.
 
Under uppväxten ska man få bra barnomsorg, bra utbildning och möjligheter att hela tiden utvecklas och de som behöver mera stöd och hjälp ska få det. Det ska inte bero på plånbokens storlek vad jag får.
 
Blir man sjuk ska man få den sjukvård som man behöver och även där ska inte plånbokens storlek ha någon betydelse. Samma sak ska gälla när man blir gammal och har man oturen att hamna utanför eller få andra sociala problem ska man ha rätt att få hjälp att komma tillbaka på samma sätt som efter sjukdom och arbetslöshet.
 
Vid arbetslöshet ska möjligheten till att få ny kunskap och utbildning vara en rättighet. Hela livet ska det finnas möjlighet att tillgå kompetensutveckling.
 
I ett välfärdssamhälle ska man också kunna leva tryggt och säkert. Det ska vara en trygg miljö. Det behövs också infrastruktur som vägar, järnvägar, flygplatser, hamnar, bredband och andra kommunikationer liksom ett försvar om det uppstår oroligheter. Det ska också finnas ett brandförsvar om det börjar brinna och jag vill att samhället stimulerar och stöder forskning och utveckling.
 
I ett gott samhälle finns också ett bra fritids- och rekreationsutbud och ett brett kulturliv som berikar själen, främst för våra barn och ungdomar så de kan känna sig behövda och lyssnande på. Det är även en del i det förbyggande hälsoarbetet.
 
Ja, listan kan jag göra lång om vad jag och socialdemokraterna anser ska ingå i välfärdsbegreppet men frågan är vad innehållet är i Alliansens ”välfärdens kärna” då man sänker skatter och överlåter mer och mer till den enskilde att skaffa sig sin egen välfärd. I Alliansens Sverige får de som har det sämre ännu sämre medan de som har det bra får det bättre.
 
 
 
 

4 kommentarer

  1. Johan Karlsson

    Tycker du ger en bra beskrivning av vad jag anser är välfärdens kärna. Hit hör däremot inte satsningar på utvalda gruppers fritidsintressen. Hit hör inte kulturhuvudstadsår och seniorhockey. Hit hör inte heller bidrag till muséer, föreningar eller warhammerfigurer. Till välfärden kärna hör inte att jag via min skattsedel ska betala grannens snöröjning för att han valt att bosätta sig mer än 100 m från allmän väg. Listan kan göras nästan hur lång som helst men jag tror att det framgår vart jag vill komma.

  2. Andreas Bjerke

    Svaret är rätt enkelt. Till välfärdens kärna hör vård, skola, omsorg och grundläggande trygghetssystem vid arbetslöshet och sjukdom. Till välfärdens kärna hör inte kulturhuvudstadsår, Norrlandsoperan, två flygplatser i Storuman, höjd sjukersättning så att vissa får 27 000/månad vid sjukskrivning och andra 16 000 på heltidsjobb, filmsatsningar via Landsting, miljöbilspremier, fri entre på museum, butler i tunnelbanan, elitidrott, travsport och äventyrsbad. Svårt? Det behöver dock inte betyda att allt detta är av onda, men behovet bör ställas mot de negativa konsekvenser höjd skatt innebär.

  3. Britta Sethson

    Lennart: En väldigt fin beskrivning av vad som borde rymmas i den skattefinansierade välfärden.

    Det är mer oklart vad borgarnas menar med välfärdens kärna. Helt klart är att det inte omfattar inkomsttrygghet i de allmänna försäkringssystemen.

    Frågan vi vill ha svar på är: Hur låga nivåer kan alliansen tänka sig. Är det socialbidragsnorm som gäller. Om man vill ha en inkomsttrygghet så får man ta en privat försäkring säger Reinfeldt. Men den är inte gratis! Den kommer också att vara olika för olika samhällsgrupper beroende på vilken risk försäkringsbolaget tar i just ditt fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.