Vårdnadsbidraget blev en kvinnofälla

Vårdnadsbidraget blev den väntade kvinnofällan. Arbetarrörelsens ekonomiska råd har i en rapport ”Vad hände med hela lönen och halva makten” som är en rikstäckande undersökning som gjorts av vårdnadsbidragets effekter.

Rapporten visar att det är en kvinnofälla eftersom att i 92 % av fallen är det kvinnor som ansöker och får utbetalningar för bidraget och kvinnorna får ett inkomstbortfall på över 10 % och 20 % effekt på arbetsutbudet.
 
Vårdnadsbidraget drabbar kvinnor med de lägsta inkomsterna och då öka lönegapet. Allianspartiernas politik uppmuntrar kvinnorna att stanna hemma med barnen i stället för att vara ute i arbetslivet.
 
Vi ska satsa på förskolan, mindre barngrupper och bättre kvalité och även barn till arbetslösa och de som har föräldraledighet ska få ha sina barn i förskolan.
 
Kristdemokrater och centerpartister är väl de största ivrarna för att kvinnorna ska stanna hemma och det är det som innebär att mer ska avgöras vidköksbordet och då drabbar det alltid jämställdheten och därför är vårdnadsbidraget en kvinnofälla tillsammans med andra som de låga taket för sjukpenninggrundande inkomst som i sin tur ger låga pensionspoäng för den tid man nyttjar föräldraledighet.

 

Nedan är en bild från torget när jag, Marie-Louise Rönnmark, Margareta Rönngren och Åsa Ögren pratar.

En kommentar

  1. dave

    ”Allianspartiernas politik uppmuntrar kvinnorna att stanna hemma med barnen i stället för att vara ute i arbetslivet.”

    Vad är bäst? Att föräldrarna tar ansvar för sina barn och är hemma med dem eller att låta någon annan uppfostra barnen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.