Vård efter behov eller efter plånbok?

MONA SAHLIN och Maud Olofsson möttes i en debatt om sjukvården i SVT. Debatten fördes mot bakgrund av ett reportage om överbelastning och långa köer på akutmottagningen på Helsingborgs lasarett vilket lett till att många anställda slutar.

Först förstörde den borgerliga regeringen sjukförsäkringen genom att svårt sjuka, sköra människor utförsäkras. Men ingen blir frisk av att bli fattig. Det är ovärdigt. Den här gången ger borgarna sig på sjukvård efter behov. Nu blir det plånboken som styr.
Debatten kom att handla om flera av de viktigaste skiljelinjerna i sjukvårdspolitiken:

* Ökade resurser till sjukvården i stället för fortsatta stora skattesänkningar. Under det senaste året har antalet anställda i välfärden minskat med cirka 25 000 – och ytterligare uppsägningar väntar. Med vår politik kommer sjukvård, äldreomsorg och skola att tillföras minst 12 miljarder kronor mer.

* Vård efter behov – inte efter plånbok. Behoven ska styra vården. Nu har de borgerliga gjort det tillåtet att köpa sig förbi kön i vår gemensamt finansierade sjukvård. Den som har råd får köpa vård av bättre kvalitet. Det vill vi ändra. Försäkringspatienter ska inte få gå före vårdkön.

* Medborgarna ska välja – inte vårdföretagen. De borgerliga tillåter vårdföretag att etablera sig där det är mest lönsamt i stället för där behoven finns. När marknaden styr blir vården ojämlik. Vi föreslår i stället en ny lag om medborgarnas valfrihet i vård och omsorg.

* Ingen utförsäljning av universitets- och regionsjukhus. De borgerliga tillåter att våra viktigaste sjukhus privatiseras eller styckas. Men de är navet i svensk sjukvård med den mest avancerade vården och ansvar för forskning och utbildning. De ska inte säljas ut.

* Vi föreslår hemläkarbilar och närakuter som metoder att avlasta de stora akutmottagningarna.

* Kömiljarden vidareutvecklas. Regeringen har misslyckats med att korta de verkliga vårdköerna. Vi föreslår ett patientkontrakt som omfattar hela kedjan från kontakt till genomförd behandling. Kontraktet säkrar en kort sammanlagd tid för undersökning och behandling.

Nedan är en bild från valrörelsen och förberedelser för utåtriktade aktiviteter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.