Analyserna duggar tätt

OPINIONSUNDERSÖKNINGSINSTITUTEN har nya jobb som väntar och det är eftervalsanalyserna. Oturligt nog finns det inget annat sätt än att via sådana undersökningar fråga väljarna varför de har bytt parti.

United Minds gjorde en sådan undersökning på valdagen riktat till de som tidigare har röstat på socialdemokraterna. Enligt United Minds var det många som lämnat på grund av motståndet mot RUT-avdraget. Det har även funnits en annan orsak och det är samarbetet med miljö- och vänsterpartiet och hållningen till kärnkraften. Jag vet inte om jag riktigt tror på den undersökningen. Möjligen kan det rödgröna samarbetet spela in, däremot har jag inte mött en enda person i valrörelsen som skulle byta för RUT:s skull.

Den slutsats som Calle Melin på företaget drar är att det gäller att förstå medelklassen i storstäderna och deras vardag. Så kan det vara då förhållandena i landet är olika, men det måste ju vara samma värderingar som gäller i ett partis politik fast medlen är olika.

Media spekulerar nu också i att alliansen ska åka på sitt första nederlag då det gäller Afghanistan och insatser där, men om alliansen riskerar att förlora har jag svårt att se att de kör fram frågan i riksdagen.

6 kommentarer

  1. Lennart Holmlund

    Svar till Elisabeth Biström (2010-09-21 16:15)
    Det är som alla andra som folk läser, men jag tycker det finns för många tyckare i alla partier som sätter sig ner i sina slutna rum och analyserar varför de inte fick fler röster och varför de tappade röster. De enda som vert varför de byter parti är de som gör det ingen annan

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Britta Sethson (2010-09-21 16:13)
    Frågan är om de gjort det i något fall Britta. Jag har mött många som är besvikna på energipolitiken medan jag har de som sitter nära mig som inte hört den frågan alls. Så är det, jag tror enda sättet att analysera varför folk som röstat på oss tidgare byter parti är att prata med de,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.