Valsituationen i Umeå

DET SPEKULERAS PÅ riket men också i Umeå då vi socialdemokrater tappar ett mandat och alliansen vinner ett, trots att vi har fler röster än alliansen. Förra gången fick vi med oss de sista mandaten men den här gången gick det emot.

Det har sagts på riksnivå att de stora partierna tjänar på valsystemet och så kan det vara men lokalt är det tvärt om. Valresultatet ger inte rätt bild alla gånger av väljarnas vilja och så var det förra gången 2006 i Vilhelmina där vi hade en majoritet av rösterna men alliansen fick fler mandat. Ett tvåpartisystem skulle rätta till detta, men det systemet gillar jag inte av andra skäl.

Hur det kommer att se ut framöver får vi fundera över när resultatet är sluträknat men det blev ju ingen majoritet i Umeå för en borglig politik med skattesänkningar. Mandatfördelningarna slår lite olika beroende på hur det blir med valkarteller eller andra samarbetsformer.

Vi väntar på slutsammanräkningen och sedan får vi ta ansvar för att Umeå går att leda och styra. Det skulle vara en katastrof för Umeå om vi inte kan ta det ansvaret och staden skulle hamna i ett politiskt kaos. Då tror jag att utvecklingen skulle stanna av och att vi skulle få skador för Umeå som skulle bli svåra att reparera.

Ingen ska inbilla sig att det VK spekulerar om i dagens tidning att det skulle hända och att vi skulle sitta och administrera en alliansbudget. Det är helt otänkbart och vi anser att det inte det finns något utrymme för skattesänkningar.

Nyval är inte aktuellt i kommunerna även om den möjligheten ibland skulle behöva finnas då det ibland kan vara besvärligt att ta sig ur svåra situationer. Nu är det inte specifikt Umeå jag tänker på utan på andra platser i landet där det har varit mycket mer besvärligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.