Slå vakt om demokratin

VALRESULTATET ÄR KLART. Det blir en minoritetsregering, vilket innebär att regeringen tvingas kompromissa med Sverigedemokraterna eller något parti i det rödgröna samarbetet.

Vi har redan sett trevare till Miljöpartiet och det skulle inte förvåna mig om de nappar då de vid tidigare tillfällen, trots ett rödgrönt samarbete gått ihop med de borgliga på riksnivå i vissa frågor, men det får de själva avgöra. Däremot tror jag inte Reinfeldt kommer att köpa Ohlys förslag om att göra en uppgörelse om flyktingpolitiken.
 
Det förs också diskussioner om hur utskotten ska se ut och det är en fara, i alla fall enligt mitt sätt att se det, att minska antalet ledamöter i utskotten för att hindra ett inflytande. I Umeå har vi t.ex. ökat antalet ledamöter i någon nämnd just för demokratins skull. Men faran med Sverigedemokraterna är att politiken förs ännu mera åt höger, något som inte väljarna i alliansen kanske trodde vara möjligt.
 
Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt högerparti och att de får så många sympatier gör en lite mörkrädd. Vill man från politiskt håll att deras inflytande ska minska måste vi vara tydligare och tala om vilket samhälle de vill ha, för då är det svårt att se att deras värderingar skulle ge det röstetalet.

3 kommentarer

  1. RS

    Vad är det som får dig att kategorisera SD som ett högerparti? Deras politik skiljer sig ju gansak radikalt från alliansens och är väl i bästa fall ett hopkok från höger och vänster.

  2. Mr Cool

    Med ”slå vakt om demokratin” menar du då även dom inom vänsterfalangen som faktiskt år 2010 förespråkar en väpnad revolution eller som bloggaren Conny Forsström som tycker att produktionsmedlen skall övertagas med våld. De som störde SD:s möte i Umeå var sannolikt också de röstande på det röda blocket. Är inte dessa ett minst lika stort hot mot demokratin som SD? Idag ojas det i vänsterpressen om att representanter från SD kan ha inflytande i rättsfrågor rörande invandrare men de ser inget problem med att vänsterpartister sitter där och dömer ekobrottslingar eller skinnskallar. Demokrati????

  3. Johan Karlsson

    RS: Därför att allt som vänstern ogillar är höger och nyliberalism. Eftersom de ogillar SD lite extra blir dessa automatiskt ”ännu mera åt höger” än regeringen. För oss som varken har ideologiska skygglappar på eller är berädda att ta till lögn i debatten står det klart att SD snarare är gammelsossar med väldigt restriktiv syn på invandringen. Föga förvånande kanske då vänstern alltid varit rädd för att invandrare ska konkurrera med lögre löner/högre kompetens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.