En social och politisk kris på väg i Europa?

STORBRITANNIENS NYA KOALITIONSREGERING (konservativa och liberaldemokrater) hårdbantar den offentliga sektorn. På fyra år ska statens utgifter minska med 25 %, alltså en fjärdedel! Bara sjukvården och försvaret skyddas lite grann. Alla andra områden kommer att drabbas och därmed hårdare.

Regeringen egna prognoser räknar med att en halv miljon arbetstillfällen kommer att försvinna i den offentliga sektorn. Andra konsekvenser är att bl.a. bostadsbyggandet minskas och barnbidragen inkomstprövas. De människor som redan nu har det tuffast kommer att drabbas mest, så är det i alla kriser och neddragningar, oavsett vilka klyschor som än uttalas av regeringsföreträdarna.
 
Att britterna har en ekonomisk kris är föranlett av att det finansiella systemet kraschade.Bankrutta banker var tvungna att räddas med statliga pengar och det finansiella systemet boastades med offentliga medel. Storbritannien dras nu med en gigantisk statsskuld. 
 
Men det är svårt att komma tillrätta och få balans i statens ekonomi genom att spara sig ur krisen. Det är snarare tvärtom som är mer framgångsrikt. Våra tidigare erfarenheter visar ju att det är genom ekonomisk tillväxt som statens ekonomi kan komma i balans igen.
 
Det finns nu stor risk alla besparingar i Storbritannien hindrar återhämtningen eller t.o.m. förvärrar läget. Runt om i Europa protesterar medborgarna. Vi har redan nu fått ta del av upplopp i bl.a. Grekland och Frankrike och sannolikt kommer stora protester även i Storbritannien. Och i Tyskland uttalar den kristdemokratiska Förbundskanslern högerextrema åsikter. Det är mycket skrämmande att få se och uppleva den sociala och politiska kris som Europa huvudstupa verkar kasta sig in i.
 

En kommentar

  1. Mr Cool

    Det är ju helt fantastisk att en Svensk socialist bosatt i Umeå sitter inne med lösningen på Englands ekonomiska problem. Varför inte åka dit och berätta för dom att dom är helt fel ute för barnbidragen skall höjas, fler offentliga tjänster, ökade offentliga utgifter, mer bistånd etc. etc. Tänka att det var så enkelt…….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.