Skitsnack handlar det om

MAN SKULLE KUNNA TRO att det är skitsnack men så är det inte. Norrbottningen Per-Olof Karlsson fick titeln Sveriges uppfinnare 2010. Han har gjort en uppfinning som på ett energisnålt sätt ska producera fordonsgas av kogödsel.

Visst kan det låta fränt. Frågan är om det är rätt tänkt. Kretsloppstänkandet har ju gått ut på att kogödsel och andra gödsel ska gödsla den gjord som ska brukas. Men om man nu ska göra biogas av detta finns det då gödsel kvar som räcker till åkrarna? Det vore ju inte så bra om åkrarna istället måste gödslas med konstgödsel. Då kommer tillförseln av tungmetaller att öka.
 
Men om vi nu är inne på detta med ”gödsel” så skulle biogas kunna produceras med materialet som kommer från våra reningsverk, även om det nu skulle bli en mycket dyr biogas. Fortsättning lär följa då intresset för att framställa nya typer av drivmedel är stort.

2 kommentarer

  1. Anna Säfvestad Albinsson

    Hej Lennart,

    Genom att röta gödsel tar man ut biogas och behandlar rötresten så att den blir bättre för bonden att använda. Kvävet tas lättare upp av växterna, rötresten blir luktfri och lättare att hantera och dessutom ogräsfri. Bara fördelar med andra ord :). Det viktiga är att bara tillsätta rena substrat för att inte förorena rötresten

    Inom Biogas Norr tror vi starkt på P-O Karlssons uppfinning som gör att reningen av biogasen till fordonsgas blir mycket billigare än tidigare. Den kan även användas vid reningsverk.

    mvh

    Anna Säfvestad Albinsson
    Projektledare Biogas Norr

  2. Erik Forslin

    Din blottlagda okunskap om biogas skulle kännas mindre besvärande om du tog reda på lite mer i ämnet och skrev ett genomtänkt inlägg nästa gång. Din desinformation har trots allt gjort att ytterligare tretton personer som klickat på ”gillar” fått en snedvriden uppfattning om biogas. som svar på den andra delen i ditt inlägg görs det redan biogas vid många av våra reningsverk. Hur du kan veta att den är dyr övergår i alla fall mitt förstånd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.