Kravmärkningen en bluff

SÅ ÄR DET TYDLIGEN enligt media. Inte helt förvånande. Som tur är har vi varit försiktiga med att säga att det är kravmärkningen som är det viktigast i kommunens upphandlingar.

Det har nämligen kommit fram att ett bärföretag har köpt upp 100 ton bär som plockats av vietnameser och thailändare. Bärplockare som inte har fått ut sin lön. I det fallet var det företaget Blåtand som specialiserat sig på norrländsk gourmésylt.

För att bli kravmärkt ska företaget kunna dokumentera att det inte förkommer brott mot mänskliga rättigheter och andra fall av social dumping. Kanske har de känt visst stöd från regeringen med näringsministern i spetsen som ogillar mycket av de regler som finns på arbetsmarknaden.

Men exemplet visar igen att kravmärkningen inte är en garanti för att allt är helt OK.

 

19 kommentarer

  1. Tomas

    ”Enda kravmärkta sylten är jordgubbssylt”
    Blåtand dementerar att dess blåbärs- och lingonsylt säljs som Kravmärkt.
    http://www.vk.se/Article.jsp?article=388818
    Publicerad: 25 oktober 2010 kl 13.53

    Blogginlägg:
    Kravmärkningen en bluff
    Av Lennart Holmlund, tisdag 26 oktober 2010 klockan 11:15,

    Tidsskillnad:
    Dementi: 25 oktober 2010 kl 13.53
    Blogg: tisdag 26 oktober 2010 klockan 11:15

  2. Lennart Vilhelmsson

    Det är ett sedan länge väl konstaterat faktum att Krav-märkning mest är ett sätt att få mer betalt. En Krav-bonde jag vet om, från södra delarna av vårt avlånga land, använde för 10-15 år sedan bl a otillåtet gödningsmedel som han körde ut nattetid på sina åkrar. Det är ju också att fuska med Krav-märkningen.

  3. Fidel

    Du kanske inte har sett att företaget som påstås ha sålt blåbär som kravmärkta inte har annat än kravmärkta jordgubbar i sitt sortiment!

  4. Ragnar

    Om de har gjort något fel förlorar de i så fall sin kravmärkning.

    Med samma logik som du använder skulle man kunna kalla körkort för en bluff. De hindrar inte att du gör fel, men uppdagas det så kan de dras tillbaka.

  5. Johan Cejie

    Dessvärre hade källan, SR Kaliber, fel för sig från början. Inga bär från de utnyttjade plockarna har gått till KRAV-sylt. SR rättade sig, men dessvärre spred sig den felaktiga uppgiften fort och rättelserna har uppenbarligen inte nått fram. Så, visst kan man lita på KRAV. Jag beklagar att du inte har fått rätt information.

    Läs gärna KRAVs pressmeddelande från igår på: http://www.krav.se/Hem/Senaste-notiser/?ep_id=3550

    Se gärna också SR:s beriktigande på: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1316

    Vi tar alla uppgifter om fusk på allvar.

    Johan Cejie
    KRAV

  6. darja

    Dra inte alla över en kam! Mina föräldrar äger en gård där allt är kravmärkt, och följer regelverket, och vet ni varför? Inte för att dom vill ha mer betalt, utan för att dom BRINNER för det dom gör.

    Så var försiktig med att döma ut krav-folk.

  7. skattebetalare

    Se då till att lägga in Kravmärkningen som kriterium i kommunens upphandling. Det verkar vara en mycket trovärdig garanti för att våra skattepengar inte medför brott mot mänskliga rättigheter och social dumpning.

  8. a

    Visst kan det här vara ett bra tillfälle att tänka om ifråga om kravprodukter? Självklart är det bra med närproducerat men att prioritera kravodlat är väl bra vid upphandling? Man kunde väl börja ta in en viss procent av tex allt kött utifrån kravmärkning. Det är bra att råka ta fel för det gör en öppen för att ändra sig! Om man som du har en skeptisk syn på något och sedan inser att det slog fel får man chansen att bli glatt överraskad! 🙂

  9. pwm

    Utifrån detta framstår det ju rätt tydligt att det är ok att kasta sig över företag och organisationer om det kan medföra chans till politiska poäng.

    Frågan är nu om vi kommer att få se någon uppföljning där farbror gör en pudel, och berättar hur dumt det är att försöka utnyttja andras goda namn för att försöka vinna egna fördelar.

    Kanske någon minister borde arbeta på regler för hur politiker får missbruka marknaden i egna syften?

    Ovanstående inlägg har tidsstämpel att det uppdaterats 26/10 14:28, mer än ett dygn efter att VK:s artikel att Blåtand bara har KRAV-märkt jordgubbssylt.

  10. Stina

    ”KRAVs syfte är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att tillhandahålla en kontroll av ekologiska produkter. Genom att tillhandahålla trovärdiga regler, kontroll och märkning av ekologiska produkter och en aktiv informationsverksamhet, skall KRAV få till stånd en ökad ekologisk odling, djurhållning och produktion.” Detta är §3 i KRAV:s stadgar.

  11. Stina (forts.)

    Kommentar till föregående inlägg: KRAV är en omöjlighet för små livsmedelsproducenter p g a höga kostnader. KRAV-märket är inte heller någon garanti för att produkterna har en ekologisk livscykel. Ex: en biodlare som vill sälja KRAV-märkt honung måste utfordra sina bin med ekologiskt socker. Detta socker måste importeras från Brasilien, Thailand eller Vietnam via Danisco i Danmark. Vart tog den ekologiska helhetstanken egentligen vägen? Vem tjänar på detta? När får vi lokala märkningar som vi kan lita på och som gynnar både småskalighet, mångfald och ekologi! Kolla gärna medlemmarna i KRAV!

  12. MCJ

    Jag vill rikta en fråga till Johan Cejie på KRAV som jag ser har skrivit här.

    Man undrar ju varför man som företag kan få KRAV mäkning av EN produkt och sedan kunna vara oseriös för övrigt.????
    KRAV är inte trovärdigt!
    Certifieringar är bra till för att kunna öka priset på varorna!
    Inte minst ett sätt för certifieringsföretagen att tjäna pengar!

  13. Lennart Holmlund

    Svar till skattebetalare (2010-10-26 14:11)
    Det tror jag inte är rätt väg, det finns andra sätt att se till att du får rätt produkter som har alla etiska krav, som att man inte nyttjar barnarbete, följer ILO konventioner osv.

  14. Lennart Holmlund

    Svar till Stina (forts.) (2010-10-26 23:25)
    Och du vet inte under vilka arbetsvillkor man jobbat i dessa länder och om det till exempel varit barnarbete som inte är ovanligt i en hel del länder. För att jobba med ett hållbart samhälle finns även de sociala frågorna med, ekologi, ekonomi och social hållbarhet

  15. Gunnar Alskog KRAVodlare

    Jag är KRAV odlare sen 1986. Främst för att jag inte vill använda gifter som kan skada mig och mina medarbetare. Om det vore så att detta är en mycket luckrativ verksamhet borde jag ha gott om kollegor. Tyvärr är det inte så. Vad har du för grund för din smutskastning av mig och andra KRAV odlare,Lennart Holmlund? Vilka alternativ till KRAV ser du, som jag hellre skulle kunna ansluta till, som bättre garanterar en produktion som varken förgiftar lantarbetare, smutsar ner natur,eller utnyttjar underbetald arbetskraft?
    Du är välkommen till verkligheten vilken dag som helst. Jag bor i Ängersjö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.