Arbetslösheten bestående

REGERINGEN HAR INTE LYCKATS få bukt med arbetslösheten och därför minskar skatteintäkterna. Det gör att kommunerna kommer att få det kärvare. Hade det inte varit brist på arbetskraft i våra grannländer så har det sett ännu besvärligare ut för våra ungdomar. Nu är det många som åker till Norge för att söka jobb men även till Danmark.

Samtidigt har regeringen lättat på reglerna för arbetskraftsinvandring. Ca 12 000 har kommit till Sverige och senast idag har gått av ta del av vilka förhållanden många av dessa får jobba med långa arbetsdagar och låga löner. Uppgörelsen om arbetskraftsinvandring gjorde Miljöpartiet och de borgliga under tiden då socialdemokraterna styrde. Facket har ett ansvar att se till att avtal finns och att avtalen följs men det var framförallt specialister av olika slag som lagen skulle medverka till att få tag på arbetskraft till bristyrken.

På sikt tror man att det behövs en ökning av arbetskratsinvandringen, vilket inte är helt otroligt då det är många som ska gå i pension de närmsta 10-20 åren. Då gäller det att redan nu börja planera för detta och inte minst för offentlig sektor som kommer att ha stora arbetskraftsbehov. Det gäller både svenskundervisning och att validera invandrarnas utbildning. Det måste staten ta ansvar för.

Små kommuner har redan börjat fundera på hur man ska få tag i folk och Sorsele är ett sådant exempel.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.