Media ett hot mot rättssäkerheten

HÅLLER MEDIA PÅ ATT FÖRSTÖRA hela det svenska rättssystemet? Jag säger det med anledning av att bilder på den misstänkte mördaren/skytten i Malmö har publicerats. Det tycker i alla fall justitiekanslern Anna Skarhed som är bekymrad över utvecklingen och det enda man kan göra är att hålla med henne.

Hon säger att vissa ägnar sig åt bestraffning genom att hänga ut enskilda på internet. Den skräddare som blev beskjuten i Malmö säger sig känna igen mannen och är till 99 % säker. Han såg bilden i en tidning och kände igen honom omedelbart.

Vad är nu konsekvenserna av detta? Efterson allt bilden varit ute kan bevisvärdet bli lågt i en rättegång. Spaningsledaren säger bl.a. att en fotokonfrontation riskerar att bli värdelös.

Det mest kända ouppklarade mordet är mordet på Olov Palme och där blev Lisbeth Palmes vittnesmål mindre värt på grund av bilder men även andra missar vid förhör.

Att bilder publiceras kan bli ett sätt att skydda brottslingar och att det blir svårare att få brottslingar dömda. En metod som självklart kan användas av brottslingar själva. Det behövs en ny tingens ordning och kanske ska det vara brottsligt att lägga ut bilder på brottslingar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.