Dyrare elräkningar

VI HAR INTE TILLGÅNG TILL TILLRÄCKLIGT MED EL till rimliga priser. För andra året i rad skjuter priserna i höjden då två reaktorer står stilla av olika anledningar. Det är besvärligt om det inte finns tillräckligt med kunskap för att köra reaktorerna. Frågan är om intresset finns att köra igång så fort som möjligt. Kraftbolagen löser situationen med att höja priserna. Man kan nästan misstänka att det finns ekonomiska beräkningar bakom och att man låter verken stå.

Regeringen har beslutat att nya verk får byggas där det idag står kärnkraftverk men frågan är om energibolagen kommer att vilja bygga? Det kanske ger bättre vinster i bolagen om det finns brist i försörjningen. Så vi får väl se men det är ju så en fri marknadsekonomi fungerar då ekonomin styr före behoven, även för energibolagen.

När det gäller vindkraftens utveckling bromsas det av försvaret i och med deras riksintressen men det är inte bara där man använder riksintresset för att försöka stoppa utvecklingen. Här i Umeå har vi sett tendenser till detta när det gäller att ta fram en ny översiktsplan vid gamla I20, vilket såldes bort för att de inte skulle behöva området. Nu skulle inte ens en multiarena kunna vara där. Och varför? Det kan inte skyllas på buller för de bullernivåer som uppstår i och med skjutningen inträffar inte för den typen av lokaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.