Skolk i skolbetygen sågas av experter

BORGERLIGHETEN HÄR I UMEÅ, inte minst Folkpartiet, har krävt att vi ska införa skolk i skolbetygen. Vi har aldrig trott på den iden och gör det ännu mindre nu. Regeringen har dock sagt att detta ska införas från och med hösten 2011.

Nu säger experter att det är dumt. Barnombudsmannen tycker att regeringsförslaget riskerar att skada utsatta barns självkänsla. Andra tunga instanser kommer också med invändningar. Skolverket tycker och tror att det kommer att vara svårt att bedöma vad som är skolk. Skolinspektionen som har ansvaret för tillsynen lyfter även fram att det finns stora variationer i lärarnas rapportering av frånvaron.

Jag håller i detta fall med de som tycker att det är fel att införa skolk i betygen, främst för det blir en bedömningsfråga om varför man varit borta. Dessutom kommer barn som redan har det jobbigt i skolan få det ännu jobbigare. Regeringen fortsätter sin politik med att peka ut grupper och individer, tidigare var det sjuka och arbetslösa, nu är det ”skolkare”. Det är djupt beklagligt.

 

2 kommentarer

  1. Nicklas Sundberg

    Bra Lennart att du tar upp detta. Skolk bör verkligen inte i betygen och sänka elevers självkänsla.

  2. Erik

    Skolan är elevernas arbetsplats. På vilken arbetsplats tillåter man folk att komma och gå som man vill utan att det på något sätt får konsekvenser? Det är viktigt att barn lär sig vuxenlivets villkor redan i skolan. Vad är det för skydd för svaga elever att ge signalen att det är ok att låta bli att gå på lektioner? Sedan är jag övertyfgad om att åtgärden att sätta ut skolk i betyget är något som läraren tar till sist av alla efter att först på andra sätt ha försökt påverka eleven i rätt riktning. Det är ju också självklart att läraren först tar reda på varför eleven inte varit på lektionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.