Vi handlar mindre mat än väntat

Dagligvaruhandeln ökar mindre än väntat enligt Handelns utredningsinstitut som spådde en ökning på 4 % och nu tror man att det bara blir tre. Det är en nyhet som vi kunnat ta del av via text-tv bland annat.

Men vad står det för egentligen? Kan man säga att vi köpt mindre bara för att ökningen är lägre än väntat? Det går inte ihop för mig i alla fall.

Utredningsinstitutet säger att tappet inleddes i början av året då en stor del av hushållsbudgetarna gick till höga elräkningar. Men en stor del av hushållens ekonomi är ju bostad och mat.

Det står heller inget om företagens vinster och om de är lägre eller högre, samt om prishöjningarna blivit mindre än väntat. Det går heller inte att säga om inköpspriserna blivit högre eller lägre. Däremot vet vi att vi troligen blivit några fler svenskar än förut och att fler norrmän har besökt Sverige.

Och varför är det intressant att räkna upp detta? Och det tycker jag då det ibland känns som en liten gråtvals när man går ut med ett sådant budskap på text-TV utan vidare analys. Med statistik kan man få ut vad man vill men i detta fall tycker jag det inte säger någoting om handelns utveckling.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.