Umeå flygplats 2014

2014 är Umeå Europas kulturhuvudstad. Frågan är om Svedavia ska visa upp flygplatsen såsom den är. Ingen kan med bästa vilja säga att den är superattraktiv. Frågan är varför bolaget inte har gett Umeå flygplats samma standard som andra större flygplatser. Exakt svar på denna fråga går inte att få fram, istället hänvisas till ekonomin och att man vill ha kommunal medfinansiering.

Det är märkligt då jag inte tror att t.ex. Sigtuna kommun har varit med och medfinansierat Arlandas avgångs- och ankomsthallar som har mycket hög standard. Staten är en bov i detta p.g.a. de höga avkastningskrav som man har på sitt flygplatsbolag. Staten borde snarare ge direktiv att Umeå flygplats ska ha likvärdig standard med de andra.

Edward Riedl sitter i trafikutskottet och torde ha nära till infrastrukturministern. Henne skulle ju Riedel kunna ta upp till Umeå och fråga om hon tycker det är rimligt att en stad som blivit Europas kulturhuvudstad 2014 ska ståta och ta emot besökare från Europa med en sådan ankomsthall. Varför inte ta tag i detta Edward? Men kom inte och försvara de höga avkastningskraven och den dåliga standarden som flygplatsen har.

3 kommentarer

  1. Edward Riedl

    Flygplatserna i Örnsköldsvik och Sundsvall övergår nu i kommunal regi samtidigt som flygplatsen i Umeå behålls i statlig regi. Detta är bra för hela Umeåregionen men behöver inte utesluta kommunal medfinansiering.

    Till skillnad från er röd-gröna på natioenll nivå så satsar vi från alliansen även på goda flygförbindelser och det som hör till detta.

    Det finns mycket som är angeläget i Västerbotten på infrastrukturområdet. Jag är inte säker på att ombyggnationen av flygplatsen bör stå överst på den listan. Låt oss gemensamt prioritera vad som är viktigast för oss.

  2. UriahHeep

    Till skillnad från politikerna i Umeå kommun så ser jag att Umeå tillsammans med Övik och Nordmaling borde bygga en stor flygplats för hela regionen. Då kan Umeå och hela området växa och bli en riktig viktig region. Nu gläfsar Umeå bara om hur bra de är och hur stora de ska bli. Tyvärr går inte det om Flygplatsen ska ta upp stora ytor i närheten av universitetet och vatten.

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Edward Riedl (2011-02-01 19:51)
    Det finns väl ingen anledning om inte andra tvingas göra det. Vi har redan varit med och finanserat banlängden och det gjorde vi av miljöskäl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.