Friskolereformen måste ses över – det är ett fullständigt resursslöseri att utbilda folk till arbetslöshet

Trots att arbetslösheten bland unga är hög finns det snart eller redan nu brist på folk inom vissa yrken. En del beror på att det utbildats för många inom vissa branscher där det inte har funnits behov av så många utbildade, samtidigt som det på andra områden utbildats för få.

I de fall där det är brist på arbetskraft inom de utbildningar där det inte behövs akademisk utbildning måste staten snabba sätta till åtgärder och återgå till ett system med vad som tidigare skedde inom gamla AMU, nämligen bristyrkesutbildningar. Det är billigare för staten att snabbt starta med sådana utbildningar än att hålla folk i utanförskap och arbetslöshet.

Problemet är staten inte gör något för att hjälpa företagen att få tag i den arbetskraft som de behöver. Här har alliansen fullständigt misslyckats. Det behövs också mer vuxenutbildning för att folk ska kunna byta yrke eller komplettera sin tidigare utbildning för att på så sätt kunna gå vidare.

Redan i grundskolan måste man bli bättre på att informera om var möjligheterna till en framtid är större. En annan faktor är att förbättra yrkesvägledningen och att införa en begränsning i antalet utbildningsplatser på vissa områden, något som också måste innefatta kraftiga begränsningar i var friskolor får startas.

Andra krafttag som behövs är att få fler ungdomar att söka sig till utbildningar med naturvetenskaplig inriktning. Det måste till för att vi ska få fram tillräckligt med lärare, dataingenjörer och andra typer av ingenjörer där vi redan nu ser att det finns stora brister. Det är en förutsättning för att Sverige ska kunna fortsätta vara ett modernt land med mycket kunskap.

Kanske behövs det till och med ses över vilka stimulansåtgärder som krävs för att klara av denna utmaning. Resursfördelningar till universiteten kan staten sköta och kommunerna får se över resursfördelningen till det som gäller gymnasieskolan för det är oacceptabelt att vi fortsätter utbilda unga människor till arbetslöshet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.