Försäkringskassan sparade en miljard … eller?

Så löd en rubrik här i dagarna. Runt en miljard uppger sig kassan ha fått in under 2010 tack vare kontrollutredningar.

Kassan krävde tillbalka 320 miljoner i felaktiga utbetalningar. Utredningar ledde också till avslag och indragningar som innebar besparingar på 720 miljoner. Det som oftast utreds är sjuk- och aktivitetsersättning samt sjukpenning.

Den undran som uppstår när man läser detta är varför så stora belopp kan ha utbetalats på felaktigt sätt. Det andra är om man verkligen kan säga att det är en besparing när kontrollutredningar ger avslag och indragningar på 720 miljoner. Knepig kommunikation och marknadsföring från kassan då det är människor som drabbas.

 

2 kommentarer

  1. Sture

    Det finns ett sätt till. Konsultera inte utomstående egenföretagare, s.k specialister vid utredningar gällande sjukersättning mm, utan använd era egna. De har ju månadslön!Sen är det självklart bra att komma åt alla fuskare. Ek. sett skulle det löna sig att anställa personal vars syfte enbart är att kolla upp de som antas bedraga FK. Satsa pengarna på bättre åtgärder att hjälpa de som blivit långtidssjukskrivna, tex vistelse på en rehab-ort. Då får ni nog in ytterligare pengar i det långa loppet. Folk känner att de får human hjälp och inte är en mapp på ett kontor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.