För många platser i friskolor och yrkeslinjer, få ger färdigutbildning

 

Det är inte så lätt att vara ung och veta om min gymnasieutbildning ger mig det jobb jag hade tänkt lära mig till. I många friskolor får man inte göra den praktik man har rätt till och då händer det när eleverna upptäckt detta går till en kommunal skola för att färdigställa sin utbildning. Detta innebära att det kostar extra mycket pengar.
Det finns en kraftig överetablering sedan friskolorna kommit till och ungdomarna får inte praktik och de får inte heller anställning i företagen då de gjort färdigt sin utbildning och har då kastat bort ett par år.
Orsaken till ett de inte får plats i företagen är att företagen inte kan ta emot hur många lärlingar som helst och ge dem en riktig färdigutbildning. Före friskoletiden fanns det representanter både från fack och arbetsgivare som diskuterade igenom hur många elever som skulle få plats på bygglinjerna.
Nu kan friskolor starta och ta emot för många elever och sedan får de inte möjlighet att färdigutbilda sig när gymnasietiden är över. Friskolesystemet måste ses över då det är fel att utbilda till arbetslöshet och att inte eleverna kan få färdigutbilda sig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.