Löntagrna har bestulits på försäkringar de betalt

 

Grundtrygghet i stället för inkomsttrygghet. Samhällets försäkringsskydd har urholkats och gått från att ha varit inkomstrelaterat till att ha karaktären av ett grundskydd.
 
Det här konstaterar Institutet för privatekonomi på Swedbank då de gått igenom hushållens inkomster och ekonomi de senaste 40 åren. Reallönerna har stigit kraftigt sedan 1971 medan högsta möjliga ersättning vid sjuk och föräldrapenning urholkats med åren. Även för arbetslösa har samma sak hänt och det innebär att vi inte längre har den så kallade inkomstbortfallsprincipen.
 
Jag har tagit upp detta tidigare att det är fel väg vi gått av flera orsaker. Människor som blir sjuka eller arbetslösa ska ha en inkomsttrygghet och inte behöva hamna i en akut ekonomisk kris och tvingas gå från hus och hem om man blir sjuk eller arbetslös. 80 % i ersättning har varit en riktlinje men idag är det ytterst få som kommer upp i den ersättningsnivån. Sverige är på väg in i ett grundskydd som visserligen speciellt centerpartiet haft på sin agenda.
 
Löntagarna har avstått löneutrymme för att ha en rimlig inkomstrygghet vid sjukdom och arbetslöshet men det har av de borgliga partierna betraktats som skatt trots att det är arbetsgivaravgifter och löntagarnas försäkringspengar som administrerats av staten och det heter faktiskt sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring.
 
Försäkringarna ger överskott som regeringar använt till andra utgifter och därmed stulit pengarna från löntagarna och eftersom det är försäkringar ska de inte heller ligga som en del i statens budget och bör en gång för alla läggas utanför klåfingriga finansministrar.
 
En försäkring är en försäkring och ska så vara och har man hanterat det på det sättet har det funnits utrymme i försäkringen att fler kunnat få 80 % vid sjukdom och arbetslöshet genom att taket höjts. Det är inget bidrag som högeralliansen säger utan en försäkring och det är tid att försäkringen återgår till det den var menad. En försäkring med inkomstskydd och inte ett högerpåfund som är ett grundskydd. Den svenska modellen är hotat av högern.
 

En kommentar

  1. Bra skrivet Lennart!

    Bra att du skriver om hur det är ställt i dagens högerstyrda samhälle. Håller med dig fullständigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.