Hedersmord en obegriplig handling……….

Hedersmord en obegriplig handling……. För mig och säkert många med mig. har svårt eller omöjligt att förstå hur man i familjer kan begå mord för att ungdomar inleder en relation med varandra.

Nu har rättegången om det så kallade Högsbymordet startat igen efter resning i målet. Abbas som hade träffat flickan i familjen i Västerbotten hade inlett en relation med dottern.

Fynd gjorde att flera deltog i mordet och mamma, pappa och sonen åtalades och sonen blev den som dömdes för mordet då sonen ensam tog på sig skulden.

Nu har han ändrat sig och det blev resning i målet och målet går nui repris. Tänk vilken situation i familjen det varit under dessa år. Det finns väl saker som talar för att föräldrarna fälls så här sex år efter mordet.

Det är ofattbart att en kultur som hedersmord är så stark att dåd liknande överhuvudtaget kan ske. För oss är det otänkbart att mörda någon för att tvåungdomar finner tycke för varandra. Det är väl också i det närmaste otänkbart att det är föräldrar som bestämmer vem man finner tycke för.

Det sätt som giftermål sker är så långt från de ungas frihet som det kan vara. Det finns mycket att göra inte minst informationsmässigt så att hedersmord kan undvikas i framtiden och vi får ett mänskligare samhälle.

En kommentar

  1. Maria Hansson

    Jag håller med om att hedersmordskulturen inte är ett önskvärt inslag i världen. Men, i det aktuella fallet, verkar det ju, enligt massmediernas rapportering, vara verkställigheten av utvisningsbeslutet som fått den dömde att ändra sin berättelse. Då skulle man kanske kunna tycka att det vore lämpligt att använda utvisning ur landet (och avtjänande av fängelsestraffet i hemlandet?) som straffpraxis för sådana här brott? Uppenbarligen är det ju inte tillräckligt avskräckande att avtjäna ett fängelsestraff i Sverige…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.